Back

ⓘ Marmut




Marmut
                                     

ⓘ Marmut

Marmut ya iku jinisé kéwan pengerat saka famili Sciuridae kanthi génus Marmota.

Marmut lumrahé urip ing tlatah pagunungan, kaya ta Alpen utawa Pirenia ing Èropah, Pegunungan Rocky utawa Sierra Nevada ing Amérikah Sarékat, lan Kanada ing pérangan lor. Marmut lumrahé nggawé omah ing njero lemah lan nglakokaké hibernasi nalika mangsa adem. Marmut hibernasi wiwit sasi Oktober nganti sasi Mèi. Marmut kagolongaké dadi kéwan sosial awit marmut komunikasi karo marmut liyané kanthi swara anyul kang banter mligi nalika ana bebaya.

Jeneng marmut asalé saka basa latin mures monti "tikus gunung", saka basa Latin Klasik mures alpini "tikus Alpen". Kéwan liyané kang mirib kaya marmut lan nduwéni sipat sosial ya iku asu prairi, kéwan iki ora digolongaké ing génus Marmota, nanging kalebu génus Cynomys. Saliyané iku ing basa Indonésia ana kéwan kang diarani tikus Walanda guinea pig uga kena diarani marmut, sanajan kéwan pengerat iki asalé saka famili kang béda. Pakanané marmut ya iku tuwuhan kaya ta suket-suketan, woh beri, lumut kerak, lumut godhong, oyot tuwuhan lan kembang.

Jinisé marmut warna-warna. Iki bisa dideleng saka ukuran awaké lan warna wulune kang warna-warna. Ana marmut kang wuluné putih, klawu, coklat rada abang. Marmut mirib kaya kelinci nanging kupingé luwih cendhek tinimbang kelinci.

                                     
  • Marmut Merah Jambu ya iku buku makarya saka Raditya Dika ingkang kaping lima diterbitake rikala taun 2010. Tasih miwiti cariyos komedi ingkang ditulis
  • sampun dipuncacar wonten ing marmut saged numpes vibrio kolera nalika dipunparingaken kanthi intraperitoneal ing marmut terinfeksi nonvaksinasi. Ing
  • jinis mamalia, amfibi, reptil, manuk, gegremet, kemangga, urang, yuyu lan cacing gawé leng, contoné tikus, terwelu, marmut cucuk urang, sonthè, yuyu.
  • Kalamangga Kebo Kethèk Klabang Kucing Kupu Laler Lawa Luwak Macan Manuk Marmut Lemud Orong - orong Pacet Pitik Sapi Tekèk Tikus Tinggi Trenggiling Trewelu
  • kanggo daginge. Ing Indonesia tikus Walanda asring salah dipadhaake karo marmut kéwan liya kang wujud nanging ukurane luwih gedhé. Wikibooks gadhah buku
  • cilik utawa sedheng. Famili cuwut kalebu cuwut wit, cuwut lemah, chipmunk, marmut kalebu woodchucks cuwut mabur, lan asu ara - ara ing antarané rodent liyané
  • sasi Novèmber 2009, Radith mbiwara yèn bukuné kang kalima kanthi judhul Marmut Merah Jambu arep dibabaraké sasi Désèmber 2009, nanging sidané mundur amarga
  • rikala taun 2011. Tasih gadhah konsèp komedi kaya ta buku - buku sadurungé, Marmut Merah Jambu, Radikus Makan Kakus, Babi Ngesot, Cinta Brontosaurus, Kambing
  • jinis kéwan rodentia kaya ta gerbil, hamster, chinchilla, tikus putih, lan marmut kéwan jinis manuk , kaya ta perkutur, parkit, kenari,  kakak tuwa, lan