Back

ⓘ Beksan Saman




Beksan Saman
                                     

ⓘ Beksan Saman

Beksan Saman ya iku jogèdan utawa jogèd saka suku Gayo kang biyasa dilakokake kanggo ngrayakake prastawa wigati kanggo adat. Tembang iringan kanggo ngiringi jogèd saman nganggo basa Arab lan basa Gayo. Saliyané iku racaké jogèd saman iki uga kanggo ngrayakake laire Muhammad. Jogèd Saman kang asalé saka Acèh iki digawé lan dikembangake déning Syekh Saman, ulama kang asalé saka Gayo ing Acèh Tenggara.

                                     

1. Makna lan Gunané

Jogèd saman kalebu salah siji médhia kanggo nyampekake pesen dakwah. Jogèd iki nggambaraké pendidikan, keagamaan, sopan santun, kepahlawanan, kekompakan lan kebersamaan.

Sadurungé jogèd saman dimulai, ya iku kanggo mukaddimah utawa pambuka, ana wong tuwa kang pinter utawa pemuka adat kanggo makili masarakat keketar utawa nasihat-nasihat kang gunané kanggo para juru main lan wong-wong kang padha dheleng.

Tembang kang ana ing jogèd saman iki dilagokake kanthi bebarengan, para juru main ya iku para priya-priya kang isih enom nganggo pakean adat. Saliyané iku jogèd iki uga bisa dipentasake, diadu antarané rong grup utawa luwih. Penilaian bijine dijupuk saka kemampuane saben grup obahing awak, jogèd lan tembang kang disajikake déning grup liyané.

Rikala semana,jogèd iki racaké kanggo acara adat, antarané upacara mengeti dina laire Muhammad. Saliyané iku uga kanggo acara-acra kang sipaté resmi, kaya ta ana tamu-tamu saka Kabupatèn lan Nagara,utawa kanggo pambuka festival lan acara liyané.

                                     
  • bunga lan campuran saka polah seng apik saking perpaduane jogèd seudati, saman dan Zapin. Jogèd Rampai Acèh Dibukak ing 4 mei 2014. Check date values
  • Beksan Ratéb Meuseukat inggih punika salah satunggalipun seni jogèd saking Acèh. Nama Ratéb Meuseukat asalipun saking basa Arab inggih punika ratéb asalipun
  • Jogèd Batu Nganga Jogèd Bedana Jogèd Bedhaya Srimpi Jogèd Bedhaya Jogèd Beksan Lawung Ageng Jogèd Bidadari Teminang Anak Jogèd Bines Jogèd Bosara Jogèd