Back

ⓘ Pierce Brosnan




Pierce Brosnan
                                     

ⓘ Pierce Brosnan

Pierce Brendan Brosnan, OBE ya iku aktor filem lan télévisi, prodhuser filem, lan aktivis lingkungan hidup, sing duwé rong nagara ya iku Républik Irlandia lan Amérikah Sarékat. Sawisé ninggal bangku sekolah umur 16 taun, Brosnan dadi ilustrator iklan, nanging banjur kuliah seni peran ing London telung taun. Sawisé dadi aktor teater, dhèwèké yasa popularitas liwat tv Remington Steele. Sawisé serial Remington Steele, Brosnan dadi tokoh baku ing pirang-pirang filem, kaya ta Dantes Peak lan The Thomas Crown Affair. Saka taun 1995 nganti taun 2002, dhèwèké dadi aktor kaping lima sing meranake agen rahasia James Bond ing Golden Eye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough, lan Die Another Day. Dhèwèké uga dadi pengisi swara lan modhèl Bond kanggo video James Bond 007: Everything or Nothing taun 2004. Sawisé meranake James Bond, dhèwèké wis mbintangi filem sing sukses kaya ta The Matador, Mamma Mia!, lan The Ghost Writer. Dhèwèké uga dadi narator kanggo serial télévisi abak-abak Thomas and Friends taun 2009. Taun 1996, karo Beau St Clair sing asalé saka Amérikah Sarékat, dhèwèké nggawe omah produksi sing jenenge Irish Dream Time ing Los Angeles. Sabanjure, Pierce Brosnan luwih kaloka dadi aktivis sosial lan lingkungan hidup.

Dhèwèké nikah karo aktris Australia Cassandra Harris saka taun 1980 tekan matine amarga Kanker ovarium taun 1991. Brosnan banjur nikahi wartawati lan juru nulis Amérikah Sarékat Keely Shaye Smith taun 2001, lan dadi warga nagara Amérikah Sarékat taun 2004.

                                     

1. Wiwitane urip

Brosnan lair ing Drogheda, County Louth, Républik Irlandia tanggal 16 Mèi 1953. Brosnan iku anak tunggal saka pasangan Thomas Brosnan, pagaweyane tukang kayu, lan May Smith. Brosnan urip ing kulawarga Katulik lan sekolah ing sekolah lokal sing dikelola déning Christian Brothers. Ibune Brosnan banjur pindhah menyang kutha London kanggo makarya dadi perawat sawisé bapaké nglungani kulawargané. Brosnan ngakoni yèn uripé nalika cilik rekasa lan ngrasa kesepian, amarga mung ana ibune, simbah kakunge, lan simbah putrine. Brosnan uga tau kuwatir uripé ibune sing kere bakalan misahake anaké, amarga ana peraturan Républik Irlandia nalika semana: kulawargané sapa bae sing duwé anak nanging ora saguh ngopeni urip anaké, kamangka anak iku bakalan diopeni déning nagara. Mula ibune Brosnan mutusaké pindhah menyang Inggris supaya bisa mergawe lan pungkasané bisa ngopeni uripé Brosnan.

Sawisé ditinggalake ibune menyang Inggris, Brosnan urip bareng simbah kakunge, Philip lan simbah putrine, Kathleen Smith. Sawisé simbah kakung lan simbah putrine tilar donya, Brosnan banjur urip karo bulike banjur karo paklike, nanging dhèwèké banjur dipindhahake arep diopeni wong wédok jenenge Eileen, ing pérangan kutha kang èlèk, nanging Brosnan nggambaraké minangka awal kesuksesan. Banjur, Brosnan nerusaké sekolahé ing De La Salle Brothers School ya iku sekolah Katulik. Ing kana Brosnan sinau babagan agama Katulik kang dianute. Nanging, sansaya suwé Brosnan ora seneng kar baku pendidikan ing De La Salle Brothers lan celathu yèn sekolah iku kaya-kaya ngapusi dhèwèké lan siswa liyané.

Brosnan nglungani Républik Irlandia tanggal 12 Agustus 1964 lan ketemu karo ibune manèh karo garwa anyare, veteran Perang Dunia II, William Carmichael, sing saiki omah-omah ing Longniddry Sekotlan. Nalika pisanan ketemu karo ibune, Brosnan nyikep ibune lan garwane, Brosnan nggambaraké bapaké sing tenanan. Carmichael banjur ngajak Brosnan kanggo nonton filem James Bond sing judhule Goldfinger, nalika umuré sewelas taun. Sawisé kulawarga iki pindhah menyang London, Brosnan sekolah ing Elliott School, sekolah nagari ing laladan Putney, London Kulon. Brosnan banjur ngerti yèn dhèwèké dadi wong asing ing London, mula Bronson sinau supaya bisa adhaptasi lan kekancan karo kanca-kancané sing anyar. Nalika Brosnan pisanan mlebu sekolah, dhèwèké diundang kanthi sesebutan "The Irish" wong Irlandia.

Sawisé ninggal sekolah menengah kapisan nalika umuré 16 taun, Brosnan banjur nerusaké karier dadi pelukis lan dadi ilustrator iklan ing studio. Ing Oval House taun 1969, Bronson teka ing lokakarya kanggo latihan. Bronson ketemu karo ilusionis sing mangan geni sing lagi mulang wong wédok kepriye carané nyelehake geni ing dhadhane. Ia sempat berpikir dan kemudian memutuskan untuk bergabung dan belajar bagaimana cara memakan api. Banjur ana agen sirkus sing weruh lan ngajak makarya suwéné telung taun. Bronson banjur kuliah suwéné telung taun dadi paraga ing Drama Centre ing kutha London. Brosnan nggambaraké perasaane nalika dadi paraga lan dhampake ing uripé.

                                     

2. 1979–1994: Awal karier

Sawisé lulus saka Drama Centre taun 1975, Brosnan miwiti gaweyan dadi asistèn manajer teater ing York Theatre Royal. Brosnan banjur miwiti karir aktinge ing Wait Until Dark. Sasuwene wektu 6 sasi, Brosnan banjur dipilih karo dramawan Tennessee Williams kanggo meragakake paraga McCabe ing The Red Devil Battery Sign. Penampilane sing apik ing London ndadèkaké Williams ngirimi telegram sing isiné "Muga-muga Tuhan mberkati, anakku". Brosnan nerusaké karier ing penampilan singkat ing filem, kaya ta The Long Good Friday 1980 lan The Mirror Crackd 1980, sarta sinétron télévisi, kaya ta The Professionals, Murphys Stroke, lan Play for Today. Brosnan banjur dadi bintang télévisi ing Amérikah Sarékat kanthi peran utama ing miniseri populèr Manions of America. Banjur Brosnan main ing teater Masterpiece taun 1982 sing nyritakake dokumenter sing nyathet uripé Lady Nancy Astor wanita pisanan ing Parlemèn Inggris. Saka penampilane dadi Robert Gould Shaw II ing seri iku, Brosnan mlebu nominasi Bebungah Golden Globe taun 1985 kangoo kategori Aktor Pendukung Paling Apik.

Ing taun 1982, Brosnan pindhah menyang California Kidul lan yasa popularitas ing donya keartisan ing Amérikah Sarékat kanthi maragakake ing seri detektif Remington Steele. The Washington Post nyathet yèn ing taun iku Brosnan "bisa ndadèkaké James Bond nom." Sawisé Remington Steele rampung ing taun 1987, Brosnan banjur main ing pirang-pirang filem, kaya ta The Fourth Protocol 1987, barengan karo Michael Caine, ya iku filem thriller sing nyritakake Perang Dingin, The Deceivers 1988 lan The Lawnmower Man 1992. Ing taun 1992 Bronson uga main ing serial NBC sing judhule Running Wilde, maragakake dadi reporter kalawarta Auto World. Jennifer Love Hewitt uga mèlu maragakake dadi anak wedoke Brosnan, nanging episode sing nggambaraké Brosnan lan Hewitt ora tau dibabarake. Pada 1993, Brosnan maragakake peran pendukung ing filem komedi sing judhule Mrs. Doubtfire. Brosnan juga main ing pirang-pirang filem télévisi, kaya ta Death Train 1993 lan Night Watch 1995, filem thriller spy kang nyritakake kaanan ing Hong Kong.

                                     

3.1. 1995–2002: Karier dadi James Bond Wiwitan

Brosnan pisanane ketemu karo prodhuser filem James Bond Albert R. Broccoli nalika syuting For Your Eyes Only amarga Cassandra Harris - garwane sing pisanan - uga mèlu maragakake ing filem iku. Broccoli nyelathu, "Yèn dhèwèké Brosnan bisa akting. dhèwèké iku wong sing bakalane mathuk marisi peran Bond saka Roger Moore". Dilaporake déning Entertainment Tonight lan National Enquirer, yèn Brosnan bakalan marisi perane Moore sing liyané, ya iku dadi Simon Templar ing serial The Saint. Brosnan banjur mbantah rumor iku ing sasi Juli 1993, banjur nambahi, "paling ora aku isih ana peluang ing rong peran iku, nanging iku isih kasimpen ing pikirane wong sing saiki manggon ing Hollywood."

Taun 1986, Timothy Dalton dadi pilihan utama kanggo nggantikake Roger Moore. Nanging prajanjen kontrak karo filem Brenda Starr lan sakabehing sandiwara teater Antony & Cleopatra lan The Taming of The Shrew sempet ndadekakeDalton ora bisa nampa tawaran iku. Minangka alternatif, Sam Neill banjur mèlu tes dadi James Bond, nanging banjur ditolak déning Albert R. Broccoli. Jebul sasuwéné setengah taun, Dalton bisa ngrampungaké syuting Brenda Starr, banjur Dlton bisa dadi James Bond saka Wales kang pisanan. Dalton banjur maragakake ing filem The Living Daylights 1987 lan Licence to Kill 1989. Dalton bakalan dikontrak kanggo telung filem Bond, sing bakalane filem katelu arep diprodhuksi ing taun 1990 lan bakalan dibabarake ing taun 1991. Nalika semana sesirah kang wis kababar wing masarakat ya iku The Property of a Lady kang kalebu salah siji carita cekak karya Ian Fleming, nanging pungkasané ora tau dikonfirmasi déning pihak EON Productions. Lakuning carita direncanakake bakalan ngrembug babagan penghancuran laboratorium kimia ing Sekotlan, lan Bond ngumbara menyang London, Tokyo, lan Hong Kong. Nanging, filem iki banjur ora sida digawé sawisé United Artists/MGM perang karo EON Productions suwéné patang taun. Perang iki rampungan ing awal taun 1994, kontrak Dalton karo EON Productions wis entek, lan ing tanggal 7 Juni 1994, Brosnan dibabarake kanthi resmi dadi aktor kaping lima kanggo perane dadi James Bond.



                                     

3.2. 1995–2002: Karier dadi James Bond Impian jaman cilik kang dadi kasunyatan

Brosnan nandhatangani kontrak filem James Bond cacahé telung sesirah kanthi tambahan pilihan kanggo filem kaping papat. Brosnan pisanan dadi Komandan Bond ing filem taun 1995 kang judhule GoldenEye banjur olèh akèh pujian saka kritikus. Kritikus James Berardinelli nggambaraké Brosnan dadi "wong kang bisa ngrampungaké ngapiki saka pemain sadurungé" kanthi bakat kapinteran alami kang diduwèni déning Komandan Bond. GoldenEye bisa kasil éntuk pendapatan kotor gedhene 350 yuta Dolar AS ing sakabehing donya. Film iki dadi filem kaping papat kang paling laris ing donya taun 1995, lan kalebu filem James Bond paling laris nalika semana.

Ing taun 1996, Brosnan nggawe omah produksi filem kang aran "Irish DreamTime" bebarengan karo Beau St Clair. Sawisé telung taun perusahaan iku bisa mbabarake filem pisanan kang judhule The Thomas Crown Affair, kang bisa kasil sukses ing pasaran box-office. Brosnan banjur maragakake dadi James Bond manèh ing filem Tomorrow Never Dies 1997 lan The World Is Not Enough 1999, kang uga mlebu ing box-office. Ing taun 2002, Brosnan tampil kaping papat dadi Bond ing filem Die Another Day. Nalika promosi, Brosnan nyritakake yèn dhèwèké péngin nerusaké perane dadi James Bond, kanthi merujuk marang Sean Connery kang nganti kaping nem maragakake James Bond.

Brosnan tau takon marang EON Productions nalika nampa peran Bond, intine apa bakalan diidini yèn makarya ing proyek-proyek filem saliyané James Bond. Panjaluke iku diestonake kamangka saben filem Bond dibabarake, Brosnan uga katon ing saliyané rong filem utama liyané, uga filem kang diprodhuksi déning Brosnan dhéwé. Brosnan katon ing sapérangan sesirah filem, antarané dadi ilmuwan ing filem besutan Tim Burton kang judhule Mars Attacks!, ahli vulkanologis ing Dantes Peak lan ing Grey Owl, ya iku filem biografi Archibald Stansfeld Belaney saka Inggris kang njupuk jeneng Ojibwa Grey Owl banjur dadi salah siji konservasionis pisanan saka Kanada.

                                     

3.3. 1995–2002: Karier dadi James Bond Marisi kalungguhan

Ora suwé sawisé Die Another Day dirilis, médhia wiwit nakonake apa Brosnan bakalan dadi James Bond kaping lima apa ora. Brosnan banjur kelingan marang Roger Moore kang dijengkeli déning sapérangan fans 007 ing pungkasan karire dadi James Bond amarga umuré wis tuwa ya iku 58 taun, nanging dhèwèké uga olèh mendapat panjurung moril kang akèh saka pihak prodhuser lan sapérangan fans fanatik 007. Kamangka dhéwé tetep semangat mbaleni perane dadi James Bond. Sasuwene taun 2004, Brosnan diisukake nemoni jalan buntu ing negoisasi kontrak makarya dadi James Bond karo EON Productions. MGM minangka induk EON Productions ngumumake yèn MGM bakalan golèk aktor liya kang luwih nom kanggo nggantekake Brosnan. Ing sasi Juli 2004, Brosnan celathu yèn "Bond iku uripku sing liya, kang ana ing saburiku." Nalika Oktober 2004, Brosnan wis matur yèn dhèwèké wis mandheg dadi James Bond, sanajan akèh isu yèn dhèwèké lagi njupuk gambar kanthi meneng-meneng kanggo filem James Bond kang kaping lima. Wara-wara mundure Brosnan dadi James Bond resmi dirilis ing sasi Fèbruari 2005. Pirang-pirang wulan sawisé iku, aktor saka Cheshire, Daniel Craig resmi nggantekake Brosnan dadi James Bond. Nalika wawancara karo The Globe and Mail, Brosnan ditakoni déning wartawan panemuné marang Daniel Craig dadi James Bond kang anyar. Brosnan mangsuli yèn dhèwèké wis ora sabar manèh arep nonton Daniel Craig kang bakalan mergawe ing pagaweyan kang cukup fantastis. Brosnan banjur negesake manèh panjurung iku ing wawancara karo International Herald Tribune, "Daniel Craig nembé ing lelampahan kanggo dadi Komander Bond kang bakalan dikenang ing sajarah."

Sasuwene makarya ing filem James Bond, Brosnan uga dadi salah siji pérangan seri dolanan video James Bond. Ing taun 2002, wajah Brosnan dadi modhèl ing video game Nightfire kanthi pengisi swara Maxwell Caulfield. Ing taun 2004, Brosnan dadi bintang utama uga dadi pengisi swara ing video game James Bond 007: Everything or Nothing, bebarengan karo aktor pengisi swara liyané.

                                     

4. 2003–saiki: Karier sawisé James Bond

Peran gedhé pisanan Brosnan pasca James Bond ya iku dadi Daniel Rafferty ing filem taun 2004 kang judhule Laws of Attraction. Garreth Murphy saka entertainment.ie, nggambaraké kinerja Brosnan dadi "efektif banget, kanthi alon Brosnan bisa metu saka karakter James Bond lan njangkepi kanthi ènergi kang gedhé". Ing taun kang padha, Brosnan main ing filem After the Sunset bareng Salma Hayek lan Woody Harrelson. Film iki éntuk kritikan kanthi prèstasi 17% ing Rotten Tomatoes. Film Brosnan sabanjuré ya iku filem taun 2005 kang judhule The Matador kanthi peran dadi Julian Noble, wong sing seneng mendem, ketemu karo bakul keliling Greg Kinnear ing bar bergaya Mèksiko. Film iki éntuk respon kang apik saka para kritikus filem tinimbang After the Sunset. Roger Ebert ing Chicago Sun-Times nyritakake "iki hasil makarya Brosnan kang paling apik sasuwéné urip". Brosnan banjur dinominasikake ing Bebungah Golden Globe kategori bebungah Aktor Paling Apik Musikal utawa Komedi nanging kalah saka Joaquin Phoenix kang maen ing filem Walk the Line.

Film kang pisanan Brosnan ing taun 2007 ya iku Seraphim Falls. Ing filem iki, Brosnan main bareng karo kancané ya iku Liam Neeson. Film iki dirilis kanggo pemutaran terbatas tanggal 26 Januari 2007. Sadurungé, ing wulan Dhésèmber 2005, Brosnan dilapuraké dadi salah siji paraga ing filem The November Man, ya iku adhaptasi saka novèl karipta déning Bill Grainger kang judhule There Are No Spies, nanging proyek iki dibatalake ing wiwitaning taun 2007. Brosnan uga olèh panjurung finansial kanggo nggawe filem judhule Caitlin, filem kang nyritakake Caitlin MacNamara, garwane juru gurit Dylan Thomas. Peran utama dadi Caitlin diparagakake Miranda Richardson, Brosnan mung dadi pembantu, ya iku dadi agen sastra Dylan Thomas, John Brinnin. Kancane Brosnan ing filem Die Another Day, Rosamund Pike, uga mèlu ing main ing filem iku. Ing taun 2008, Brosnan gabung karo Meryl Streep kanggo main ing filem Mamma Mia! saka salah siji karya musik ABBA sing judhule Mamma Mia!. Kasiapan Brosnan kanggo main ing filem iku cukup serius. Brosnan tenanan anggoné gladhèn nyanyi suwéné nem minggu lan banjur diiringi karo latihan paduan swara ing New York. Brosnan uga dadi narator episode DVD Thomas the Tank Engine and Friends, The Great Discovery.

Ing taun 2009, Brosnan mbintangi filem judhule The Big Biazarro, sing disutradarai déning Vondie Curtis-Hall. Film iki adhaptasi saka novèl karya Leonard Wise kang judhule padha. Ing filem iku, Brosnan dadi mentor kepala kang ngajari anak didiknya kanthi teges. Brosnan uga main ing filem The Ghost Writer ing taun iku, kang sabanjuré dadi filem paling sukses ing taun 2009. Taun 2010, Brosnan main ing filem Remember Me lan Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief.



                                     

5. Pranala njaba

  • Situs web resmi
  • Pierce Brosnan: Orang di belakang forum ini
  • Situs web fans-club James Bond
  • Pierce Brosnan: Orang di belakang situs web ini
  • Pierce Brendan Brosnan ing Internet Movie Database
                                     
  • James Bond angka 18 kang dirilis taun 1997. Film iki wujud filem kaloro Pierce Brosnan kang meranaké James Bond. Film iki uga minangka filem pungkasan tumrap
  • pisan kagemipun Daniel Craig minangka agèn 007 James Bond, nggantosi Pierce Brosnan Ugi filem kaping gangsal saking Judi Dench minangka M lan kapisan sayuk
  • siji filem Roger Moore pitung filem Timothy Dalton loro filem Pierce Brosnan patang filem Daniel Craig loro filem, ing jaman iki Lang awe versi