Back

ⓘ Gendéra Brunei




Gendéra Brunei
                                     

ⓘ Gendéra Brunei

Gendéra Brunei misuwr dikenalake wiwit tanggal 29 September 1959 ing mangsa Brunei tumuju protektorat Britania Raya lan dikukuhaké titiwanci Brunei nguntap kamardhikan tanggal 1 Januari 1984. Gendéra Brunai kapengkar déning lambang nagara ing pérangan tengah kanthi latar mbhuri warna kuning lan garis ireng sarta putih ing dunungé gendéra.

Lambang nagara kapengkar saka Wulan sabit lambang Islam, uga digambarake wujud payung obor-obor lambang pamaréntahan kang kabawah dèening sultan. ing sakngisoré payung ya iku suwiwi sayap kang gelambangake keadilan, kedamaian, kemakmuran lan keamanan. Ing siseh kiwa lan dan tengen kagabar wujud sakpasang tangan kang ngatong.Ing bulan sabit katata sesanti saha huruf Jawi, kanthi tulisan Sentiasa berkhidmat déning panduan Tuhan lan ngisor bulan sabit, katulis kalimat Negara Brunei Darussalam uga bisa tinemu ana ing gendéra kanthi pertalan tulisan Jawi.

Ing Nusantara, warna kuning ya iku warna tradhisional untuk raja-raja. Iki bisa didhelok ing panji-panji karajan Malaysia, Thailand lan gendéra présidhèn Indonesia.

                                     
  • Khanh Saigon Ho Chi Minh City Cup Tahun 2000 & 2001, Jawara Brunei Invitation Cup Brunei Darussalam Perserikatan Jawara 9 1931, 1933, 1934, 1938, 1954
  • wewengkon punika. Malaysia wewatesan kaliyan Thailand, Indonésia, Singapura, Brunei lan Filipina. Malaysia punika dados nagari perintis ASEAN lan ugi ndhèrèk
  • dhateng manéka laladan kados dhateng Jawa, Sulawesi, Malaysia, Thailand, Brunei Darussalam, ngantos Filipina. Ing taun 1390, Raja Bagindo njumenengaken
  •  Sudan Togo Tunisia Uganda Afghanistan Azerbaijan Bahrain Bangladesh Brunei Indonesia Iran Irak Yordania Kazakhstan Kuwait Kyrgyzstan Lebanon
  • kualifikasi Olimpiade 2012 bakal mèlu kanthi independen ing sangisoré gendéra Olimpiade. Ing ngisor iki NOC kang duwé saora - orané siji atlèt kualifikasi