Back

ⓘ Prajanjèn Schengen 1985




Prajanjèn Schengen 1985
                                     

ⓘ Prajanjèn Schengen 1985

Prejanjèn Schengen 1985 Iku sawijiking prejanjen sing digawé déning sawatara nagara Éropah kanggo ngurangi pangawasan tapel wates antar nagara. Sajeroning prejanjen iki kacakup manéka aturan kawicaksanan bebarengan bab idin mlebu mansa cedhak, panyelarasan kontrol tapel wates eksternal, lan kerjasama pulisi lintas wates. Jenenge dijupuk saka jeneng papan panggonan penandatanganan prejanjen iki, sawijining désa ingi Luksemburg.

                                     

1. Nagara-nagara sing mèlu prejanjen

Nganti taun 2006 ana gunggung 30 nagara – nyakup sapérangan anggota Uni Éropah plus Islandia, Nurwègen, lan Swiss kalebu Liechtenstein-wis napakasmani prejanjen iki; sawatara iki 25 nagara wis matrapake. Republik Irlandia IR lan Britania Raya GB mung mèlu sajeroning kerjasama pulisi lintas batas nanging ora mèlu ing babagan pengawasan tapel wates lan visa. Ing sajeroning tlatah Schengen wewengkon nagara-nagara sing wis matrapake, pos lan paengawasan tapel wates wis dibusek lan Visa Schengen umum diwetokake. Sing duwé paspor/visa salah siji nagara sing wis matrapake Prejanjen Schengen nanging dudu IR lan GB! bisa mlebu wewengkon saben nagara liyané kanthi bébas.

                                     

1.1. Nagara-nagara sing mèlu prejanjen Patrap

Ing ngisor iki nagara-nagara sing wis matrapake kabèh isi prejanjen:

  • Lètlan 21 Dhésèmber 2007
  • Estonia 21 Dhésèmber 2007
  • Switserlan, kalebu Liechtenstein 12 Dhésèmber 2008
  • Èslan 25 Maret 2001
  • Litowen 21 Dhésèmber 2007
  • Bèlgi 26 Maret 1995
  • Sepanyol 26 Maret 1995
  • Luxembourg 26 Maret 1995
  • Malta 21 Dhésèmber 2007
  • Finlan 25 Maret 2001
  • Grikenlan 26 Maret 2000
  • Jerman 26 Maret 1995
  • Swèdhen 25 Maret 2001
  • Dhènemarken 25 Maret 2001
  • Nurwègen 25 Maret 2001
  • Slowén 21 Dhésèmber 2007
  • Nèderlan 26 Maret 1995
  • Ostenrik 1 Dhésèmber 1997
  • Prancis lan Monako 26 Maret 1995
  • Portegal 26 Maret 1995
  • Itali, kalebu Republik San Marino lan Vatikan 26 Oktober 1997
  • Républik Céko 21 Dhésèmber 2007
  • Polen 21 Dhésèmber 2007
  • Honggari 21 Dhésèmber 2007
  • Slowak 21 Dhésèmber 2007

Paspor utawa visa salah siji nagara ing dhuwur bias mlebu lan metu kanthi bébas antarané nagara-nagara mau.

                                     
  • GDP, current prices Common Market is open for coal.jpg Perjanjian Schengen 1985 Éropa mawa kacepetan séjé - séjé Pasamuan ing Éropa Europa - Uni Éropah