Back

ⓘ Elfriede Jelinek




Elfriede Jelinek
                                     

ⓘ Elfriede Jelinek

Elfriede Jelinek yaiku pengarang saka Austria, kang menagake Bebungah Nobel Sastra nalika taun 2004. Elfriede Jelinek duwé ibu kang jenenge Olga Jelinek utawa Olga Buchner yaiku manager personel ana ing sawijining perusahaan kaloka lan bapake yaiku Dr. Friedrich Jelinek kimiawan kang duwé latar belakang kelas pekerja ing Wina. Dhèwèké sinau sajarah seni lan seni teater ing Universitas Wina lan ngrampungaké wulangan organne nalika taun 1971. Wiwit taun 1966 dhèwèké wis makarya dadi penulis, kang urip mondar-mandir ing Kutha Wien lan Kutha Muenchen. Taun 1974 Jelinek daup karo Gottfried Hüngsberg, kang nalika iku nggubah musik filem kanggo Rainer Werner Fassbinder nanging wiwit taun 1970-an wis kerja ana ing Kutha Munchen ana ing babagan teknologi informasi. Karya Jelinek bisa dikelompokake ana ing telung tahap. Karyane kang pisanan isiné kritik kanggo kapitalisme lan masarakat konsumtif. Wiwit pungkasan taun 1980-an dhèwèké wis nyerang fasisme ana ing jaman dhisik lan anti-Semit nalika jaman saiki ing Austria lan Jerman. Taun 1998 Jelinek diwènèhi kanugrahan Bebungah Georg Büchner. Elfriede Jelinek yaiku pemenang Penghargaan Nobel ana ing babagan Sastra naika taun 2004. Nalika pengumuman resminé yaiku nalika tanggal 7 Oktober komite Nobel ngutip "aliran suara lan kontra-suara musik" ana ing karyané. Jelinek yaiku wanita ka-10 kang nampa Bebungah Nobel ana ibf babagan sastra.

                                     
  • Imre Kertész Hongaria 2003 John Maxwell Coetzee Afrika Kidul 2004 Elfriede Jelinek Austria 2005 Harold Pinter Inggris 2006 Ferit Orhan Pamuk Turki
  • 1973 Friedrich August Hayek, Ékonomi, 1974 Victor Hess, Fisika, 1936 Elfriede Jelinek Sastra, 2004 Karl Landsteiner, Fisiologi atau Kedhokteran, 1930 Konrad
  • Clezio 2007 Doris Lessing 2006 Orhan Pamuk 2005 Harold Pinter 2004 Elfriede Jelinek 2003 J.M. Coetzee 2002 Imre Kertész 2001 V.S. Naipaul 2000 Gao Xingjian