Back

ⓘ Moirai




Moirai
                                     

ⓘ Moirai

Moirai ana ing mitologi Yunani ya iku dèwi takdir kang cacahé ana telu. Dewi telu mau kang ngendalikake nasib saka manungsa wiwit saka lair nganti tekan mati. Ana ing mitologi Romawi dikenal dadi Parkae utawa Fata.

                                     

1. Asal-usul

Ana ing jaman kang luwih kuna, Moirai cacahé mung siji ya iku Homer, ana uga kang nyebutake Moira, kang nenun benang panguripan manungsa nalika ing laire ya iku Moira Krataia "Moira kang kuwasa" utawa ana uga Moirai liyané. Ana ing Odyssey disebutake ngenani Klôthes, utawa Penenun. Ing Delphi, takdir Lair lan Kematian kang disebutake. Sawijining teks Eteokreta dwibasa nuduhaké pertalan Yunani Ομοσαι δαπερ Ενορκίοισι Omosai d-haper Enorkioisi, "Namun semoga dia bersumpah mengenai hal ini padha Para Penjaga Sumpah". Ana ing basa Etokreta, iki ditulis - S|TUPRMĒRIĒIA, lan MĒRIĒIA kemungkinane ngrujuk,arang para déwa kang déning wong Yunani kuna dikenal dadi Moirai. Ana mitografer kang ngakoni yèn Moirai iku anak saka Zeus kasil saka hubungane karo Ananke "keniscyaan" utawa miturut Hesiod, hubungane karo Themis utawa Nix. Anane penemu kang ngungkapake yèn Moirai duwé bapak, iku nuduhaké yèn wong Yunani kuna gelem tumindak cukup adoh kanggo ngubah mitos supaya luwih trep karo tradisi Patrilineal keturunan asalé saka bapak. Klaim ngenani patrilineal dhéwé ora bisa dita,pa déning Aiskhilos, Herodotos, utawa Plato. Akèh versi ngenani Moirai kang uga ana ing mitologi Éropah liyané. Moirai dimungkinake ana gegayutane karo Norns, dewi takdir kang uuga menenun, saka mitologi Nordik lan dewi Laima saka Baltik.