Back

ⓘ Anatolia




Anatolia
                                     

ⓘ Anatolia

Anatolia, uga duwé jeneng ing Latin Asia Minor, yaiku kawasan ing Asia Kidul-kulon kang saiki bisa dipadhaké karo Turki pérangan Asia.

Amarga panggoné kang strategis ana ing ketemuné Asia lan Éropah, Anatolia dadi panggonan lairé paradhaban wiwit nalika isih jaman prasajarah, kaya néolitik yaiku néolitik Catalhöyük, Cayönü, Nevali Cori, Hacilar, Göbekli Tepe lan Mersin. Pamukiman Troya kang diwiwiti ana ing jaman Néolitiknamun nganti tekan abad wesi.

Paradhaban lan pendhudhuk utama kang manggon utawa nelukaké Anatolia kalebu uga Hattia, Luwia, Hittit, Phrygia, Simeria, Lidia, Pèrsi, Kelt, Tabal, Mesekh, Yunani, Pelasgia, Armenia, Romawi, Goth, Kurd, Bizantium, Turki Seljuk lan Turki Utsmani. Kabèh suku mau kalebu ana ing budaya ètnis lan linguistik.

Sadawané sajarah kang ana, pendhudhuk Anatolia wis migunakaké basa Indo-Éropah lan Semit. Kasunyatan kang ana yaiku basa nalika jaman purbakala Hittit Indo-Éropah lan Luwia. Sapérangan sarjana uga wis ngusulaké Anatolia dadi panggonan kanggo pusat hipotesis saka basa Indo-Éropah. Panulis liyané uga wis ngusulaké asal pendhudhuk Anatolia yaiku bangsa Etruria saka Italia kuna. Saiki akèh saka pendhudhuk Anatolia kang minangka panutur asli basa Turki, kang wis ditepungaké déning paneluk Anatolia déning wong-wong saka Karajan Ottoman abad ka-13.

                                     
  • iku pakumpulané layang rasul Paulus marang para jumuwah ing kutha Efesus, pasisir kulon Anatolia saiki Turki . Kitab iki péranganing Prajanjian Anyar.
  • Frigia Yunani: Φρυγία ya iku kerajan ning pérangan kulon Anatolia kang saiki dadi nagara Turki. Bangsa Frigia sadurungé urip ning Balkan Kidul miturut
  • layang rasul Paulus marang para jumuwah ing tlatah Galatia, panggonané bangsa Keltik ing Anatolia saiki Turki Kitab iki péranganing Prajanjian Anyar.
  • Oman Qatar Arab Saudi Suriah Turki laladan Anatolia Uni Emirat Arab Gisik Kulon Yaman Pakistan Anatolia Arabia, Levant, lan Mesopotamia iku péranganing
  • Hittite ya iku bangsa Anatolia kuna kang nuturake basa dari cabang Anatolia ing rumpun basa Indo - Éropah. Bangsa iki ngadeke kraton kang pusate Hattusa
  • الفرات iku salah siji kali sing ana ing Mesopotamia sijiné manèh Kali Tigris sing mili saka Anatolia Kali iki dawané watara 2, 781 kilomèter 1, 730 mil
  • nganti tekan jazirah Anatolia Asia Cilik. Basa cawang Oguz iki samsaya suwé banjur owah. Golongan Oguz iki nyebar wiwit Anatolia nganti Supitan Bosporus
  • Giorgos Seferis ya iku penyair, esais, diplomat Yunani. Lair ana Smyrna, Anatolia Kamaharajan Utsmani, utawa saiki Izmir, Turki, tanggal 13 Maret 1900.
  • Anatolian Hieroglyphs ya iku blok Unicode kang ngemu hiéroglif Anatolia Hiéroglif iki digunakaké kanggo nulis basa Luwia kang sirna. Dhokumèn magepokan
  • peperangan panjang nglawan tiyang Kristen saking Balkan lan keemiran Turki ing Anatolia konflik ingkang dumados laminipun 25 taun. Panjenenganipun ageng ing Amasya