Back

ⓘ Shimon Peres




Shimon Peres
                                     

ⓘ Shimon Peres

Shimon Peres karo jeneng Szymon Perski) ya iku Présidhèn Israèl kaping 9 kang isih njabat nganti tekan saiki. Dhèwèké kang duwé gagasan kanggo perdamaian karo Palestina nalika taun 1990-an. Dhèwèké uga nglakoni migrasi bareng karo kulawargané ana ing nagara Israèl nalika 1934) ya iku pulitikus Israèl, kang uda mantan mahamantri, lan wakil mahamantri. Peres kacathet dadi anggota lan sawisé iku banjur dadi pemimpin Parté Buruh saka taun 1950-an nganti tekan sasi Dhésèmber 2005. Sawisé iku dhèwèké ganti njurung parté anyar kang jenenge Parté Kadima. Peres kapilih ana Parlemèn nalika sasi Maret 2006 minangka anggota saka Parté Kadima. Wiwit tanggal 4 Mèi 2006, dhèwèké njabat dadi Mantri Pembangunan kanggo Negev, Galilea, lan Ékonomi Regional uga Wakil Premier. Peres dadi Mahamantri Israèl kaping wolu nalika taun, Mantri Luar Negeri Israèl taun, lan Wakil Mahamantri ana ing koalisi sangisoré pimimpinan Ariel Sharon nalika taun 2005. Nalika taun 1994, Peres éntuk bebungah Penghargaan Bedhamèn Nobel bareng karo Yitzhak Rabin lan Yasser Arafat ana ing Pasetujon Oslo. Peres banjur menang ana ing pemilu nasional, lan ndadèkaké posisiné ana ing Parté Buruh san saya kuwat lan tangguh kanggo wektu kang tanpa wates.

                                     
  • punika, nalika taun 1994 sesarengan Yasser Arafat lan Mantri Manca Nagari Shimon Peres panjenenganipun pikantuk bebungah Nobel Bedhamèn. Wonten sapérangan pihak
  • déning Shimon Peres Diganti déning Yitzhak Rabin Mangsa jabatan 10 Oktober 1983  14 September 1984 Didhisiki déning Menachem Begin Diganti déning Shimon Peres
  • olèh Matt Plen Sharon shakes up Israèli politics CNN November 22, 2005 Peres Hails Sharon s Leadership as He Supports New Party Sharon quits Likud Wawancara
  • Shimon Peres Mahamantri Benjamin Netanyahu Kang sawisé Yuval Tzelner Leader of the Opposition Linggih 31 March 2009  28 March 2012 Présidhèn Shimon Peres
  • 2009 Pejabat: 14 Januari 2006 - 14 April 2006 Présidhèn Moshe Katsav Shimon Peres Deputi Tzipi Livni Didhisiki déning Ariel Sharon Diganti déning Benjamin