Back

ⓘ Konferensi Meja Bundar




Konferensi Meja Bundar
                                     

ⓘ Konferensi Meja Bundar

Konferensi Meja Bundar ya iku patemon antarané pamaréntah Républik Indonésia lan Walanda sing kaleksanan ing Den Haag, Walanda saka 23 Agustus nganti 2 November 1949.

                                     

1. Sajarah

Usaha kanggo ngredam kamardikan Indonésia kanthi dalan kekerasan gagal. Walanda éntuk kecaman saka PBB. Walanda banjur nganakaké patemon kanggo ngrampungaké masalah iki kanthi diplomasi, lumantar perundingan Linggarjati, perjanjian Renville, perjanjian Roem-van Roijen, lan Konferensi Meja Bundar.

                                     

2. Asil konferènsi

Asil saka Konferensi Meja Bundar KMB ya iku:

  • Kabéntuk persekuthuan Walanda-Indonésia, karo monarch Walanda minangka pres
  • Serah trima kedaulatan saka pamaréntah kolonial Walanda kanggo Républik Indonésia Sarekat, kajaba Papua pérangan Kulon. Indonésia kepéngin supaya kabèh tlatah bekas Hindia Walanda dadi tlatah Indonésia, déné Walanda péngin ndadèkaké Papua pérangan kulon ddadi nagari sing pisah amarga béda ètnis. Konferensi ditutup ora nganggo kaputusan mau. Amarga iku pasal 2 nyebutake yèn Papua pérangan kulon ora péranganing serah trima, lan yèn masalah iki arep dirampungake ing wektu setaun iku.
                                     
  • Indonésia ing tanggal 27 Dhésèmber 1949 ing prastawa kang kaloka kanthi Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag. Walanda dipérang dadi 12 kawasan administrasi
  • Kementerian Pertahanan Urusan Gencatan Senjata. Lan nalika ana Konferensi Meja Bundar KMB Piyambake minangka Sekretaris Delegasi Militer Indonésia
  • telegram itu tidak pernah sampai ke tangannya. Berdasarkan hasil Konferensi Meja Bundar Indonésia menjadi Républik Indonésia Serikat RIS di mana Républik
  • kaliyan Mohammad Hatta wonten ing pamungkasan Diplomasi wonten ing Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag, nalika tanggal 23 Agustus dumugi tanggal 2 November
  • pungkasanipun dipindhah ing Nusakambangan. Saksampunipun rundingan ing Konferensi Meja Bundar kaleksanan ing taun 1950 piyambakipun dibebasaken. Saksampunipun
  • nyerahaken kepuloan nusantara dados Républik Indonésia Sarékat ing Konferensi Meja Bundar taun 1949 ing Den Haag, Jéndral Soedirman kondur ing Jakarta bebarengan
  • Roem Royen dipunsarujuki ingkang salajengipun dipundhéréki kaliyan Konferensi Meja Bundar lan pengakuan kamardikan Indonésia déning Walanda nalika tanggal