Back

ⓘ Gunung Vesuvius




Gunung Vesuvius
                                     

ⓘ Gunung Vesuvius

Gunung Vesuvius ya iku siji-sijiné gunung geni aktif ing Éropah Daratan kang dumunung ing sisih wétan Napoli, Italia. Ing taun 79, bledhosan gunung iki ngremukake kutha Pompeii.

Pompeii ya iku sawijining kutha jaman Romawi kuna kang wis dadi remukan ing cedhaké kutha Napoli lan saiki ana ing wewengkon Campania, Italia. Pompeii remuk déning bledhosan gunung Vesuvius nalika 79 M. Awu saka bledhosane gunung Vesuvius nyebabake kutha Pompeii iki ilang nanti suwéné 1.600 taun sadurungé tinemu manèh kanthi ora sengaja. Kawit iku kutha iki ana manèh lan mènèhi pemandngan kang luar biyasa ngenani panguripan sawijining kutha ing puncak kejayaan Kamaharajan Romawi. Saiki kutha Pompeii minangka salah siji saka Situs Warisan Donya UNESCO.

Gunung Vesuvius misuwur samarga bledhosan ing AD 79 kang nyebabake remuké Roma kutha Pompeii lan Herculaneum lan matine pendhudhuk kanthi cacah 10.000 nganti 25.000. Kedadeyan iki wis kalaksanan kaping pirang-pirang mula kawit iku lan nganti saiki dianggep salah siji gunung geni kang paling bebayani ing donya amarga ana pendhudhuk kang cacahé 3.000.000 kang manggon ana ing cedhaké lan rata-rata manggone ana ing arah panjeblugé gunung iki.

                                     

1. Pranala njaba

  • Vesuvius Observatory
  • Stromboli Online - Vesuvius & Campi Flegrei
  • Webcam Vesuvius: dari Casalnuovo, dari Sorrento
  • Herculaneum: Destruction and Re-discovery
  • Laporan ledakan 1785
  • ERUPT Project - Vesuvius

Cithakan:Decade Volcanoes

                                     
  • Gunung Vesuvius njeblug
  • Kutha Pompeii rusak amargi jeblugan Gunung Vesuvius nalika 79 Masehi Awu fulkanik saking letusanipun gunung punika njalari kutha punika ical antawisipun
  • Erebus, Antartika Gunung Palee, Karibia Vesuvius Italia Ararat, Turki Krakatau Merapi Gunung Bromo Pratélan gunung ing donya Pratélan gunung ing Indonésia
  • Yunani ing Paestum, reruntuhan Romawi ing Pompeii lan Herculaneum, gunung geni Vesuvius lan Solfatara, Pesisir Amalfi Costiera Amalfitana saka Sorrento
  • Pomodorino del Piennolo del Vesuvio, sing tuwuh ing dataran gunung vulkanik ing sisih kidul Gunung Vesuvius lan Mozzarella di Bufala Campana, sebutan keju asal