Back

ⓘ Gua Optymistychna




Gua Optymistychna
                                     

ⓘ Gua Optymistychna

Gua Optymistychna iku salah sijiné guwa paling dawa kang dumunung ana ing gipsum cerak désa Korolivka, Borschiv Raion, Ternopil Oblast. Guwa Optymistychna ing taun 2005, duwé dawa 230 km saka lorong-lorong ing sajeroning lambung guwam lan didadèkaké guwa gedhé dhéwé ing tlatah Eurasia saubengé. Miturut sumber liyané guwa iki kacatet duwé dawa kurang luwih 133 mil uga digolongake guwa paling dawa ing donya sawisé Guwa Mammoth, Guwa Jewel lan Guwa Gipsum kang misuwur paling dawa ing donya.

Gua kang dumunung ana ing tlatah pesagi kanthi lapisan gipsum tersier duwé ndhuwur lan kandel kurang luwih wantara 20 mèter. Bagean-pérangan gua kang ana ing jéro asring ana lumpuré amarga kaanan gua kang pendek uga gua Optymistychna kapengkar déning wujud-wujud jaringan kang padet ing saben tataran.Gua Optymistychna uga misuwur kanthi parapan/jeneng "gua labirin" amarga duwé pérangan kang padet lan pendek ing sajeroning awak guwa

Gua kang tinemu déning speleologists saka Lviv Speleological klub "Cyclope" ing taun 1966 kang duwé cathetan uga nglakoni studi ing 40 taun ngamati lan opservasi.Gua kang ana ing Ozernaya kagolong nomer sewelas ing donya digolongake saka dawa gua ya iku 75 mil 122 kilomèter,sak wetara kapengkar loro gua kang durung bisa dihubungake ing gua utawa Gua Optymistychna.Ing taun 2008 Gua Optymistychna uga menangake juwara mirunggan ing kategori Keajaiban Alam Ukraina.

                                     

1. Pranala njaba

  • Overview ing basa Ukrainia
  • Chapter II.9, Gypsum Karst in the Western Ukraine by Alexander Klimchouk article appearing in: International Journal of Speleology, vol. 25, #3-4, 1996, p. 263-278.

Cithakan:Ternopil-geo-stub

                                     
  • amarga guwa paling dawa kaping lorone kang dingerteni ana ing Pechera Optymistychna Ukraina kang dawane 214 km. Taun 2005, guwa paling jero kang wis dingerteni