Back

ⓘ Wangsa Joseon




Wangsa Joseon
                                     

ⓘ Wangsa Joseon

Wangsa Joseon, Chosŏn, Chosun, Choseon, yaiku nagara berdaulat kang diyasa déning Yi Seong-gye kang saiki ditepungi minangka Koréa. Wangsa Joseon tahan sasuwéné 5 abad luwih. Joseon diyasa sawisé lèngsèré Wangsa Goryeo kang kutha krajané ana ing Gaeseong lan banjur pindhah menyang Hanyang. Wewengkon Wangsa Joseon diambakaké nganti wates Kali Yalu lan Duman ana ing sisih lor sawisé suksès nelukaké bangsa Jurchen. Joseon yaiku wangsa Konfusius kang paling suwé nyekel pamaréntahan ing donya. Sawisé pandhéklarasian Kakaisaran Koréa taun 1894, mangsa kakuwasan wangsa iki rampung nalika diwiwitiné panjajahan Jepang taun 1910.

Yi Seong-gye wong kang ngedagaké wangsa iki lan dhèwèke diangkat dadi Raja Taejo. Dhèwèké iku anggota klan Yi saka Jeonju kang nglakokaké kudheta marang Raja Woo saka Goryeo. Yi Seong-gye misuwur dadi ahli militèr kang lantip ana ing perang marang bajak laut Jepang kang ngganggu perairan Koréa. Dhèwèké mindhahaké kutha krajan saka Gaegyeong saiki Gaeseong menyang Hanseong lan ngedegaké kedhaton Gyeongbok taun 1394.

Suksèsi kanthi patrilineal saka Raja Taejo ora tau pedhot nganti tekan jaman modhèren. Panguwasa pungkasan, Sunjong, utawa Kaisar Yungheui kang didhunaké kanthi peksa déning militèr Jepang saka kepala nagara nalika taun 1910. Panerus garis keturunan raja saka Wangsa Joseon saiki yaiku keturunan saka Yeongchinwang Putra Makutha Uimin lan Uichinwang Pangéran Uihwa adhiné Sunjong.