Back

ⓘ Amenhotep III




Amenhotep III
                                     

ⓘ Amenhotep III

Amenhotep III ingkang gadhah pamaréntahan kirang langkung 40 taun ing Dinasti 18 sajarah Mesir minangka satunggaling périodhe ingkang saé piyambak lan makmur. Simbah saking Amenhotep III, inggih punika Tuthmosis III, ingkang naté kasebat dados Napoleon saking Mesir kina, piyambakipun gadhah kakuwaosan militèr ing Suriah Mesir, Nubia lan Libya.

                                     

1. Sajarah Amenhotep III

Amenhotep utawi heqawaset inggih punika asma-asma lair raja-raja, ingkang gadhah makna Amun utawi remen, Panguasa Thebes ing tahta-É inggih punika Nu-Maat-Re, ingkang gadhah makna Kasaéan inggih punika Tuhan Re. Lair Amenhotep III minangka kaajaiban ingkang dipungambaraken ing relief ing sisih wétan Candhi Luxor. Dipunbangun déning Amenhotep III, papan punika dipundamel kanggé Amun. Nanging, nggambaraken déwa pancipta, Khnum saking Elephantine (ing Aswan ingkang modhèren kaliyan endhas domba jaler, gadhah wangun lare lan ka ing ruji tembikar ing ngandhap tingalan Dewi Isis. Para déwa Amun salajengipun dadosaken ibu Amenhotep III kaliyan Thoth, déwa kawicaksanan, sapanunggalipun punika Amun wonten ing ngajeng dewi Hathor lan Mut.

                                     

2. Kulawarga lan sadhèrèk saking Amenhotep III

Bapakipun Amenhotep III inggih punika Tuthmosis IV inggih punika salah satunggalipun raja lan ratu, Mutemwiya. Amenhotep III saged minggah takhta Mesir nalika taksih timur inggih punika ing yuswa 12 taun.

                                     
  • Thutmose III kadhang - kadhang diwaca Thutmosis utawa Tuthmosis III lan tegesé Putrané Thoth iku Pirngon kang kaping - 6 saka Dinasti Mesir angka 18. Sajeroning
  • Amenhotep III Tiye
  • duwé manèh kekuasaan wates nagara. Thutmose I, Thutmose III lan putra lan wali ratu Amenhotep II ngelakokake pira - pira pertempuran teka Megiddo ngalor
  • 1550 - 1525 Amenhotep I 1525 - 1504 Thutmose I 1504 - 1492 Thutmose II 1492 - 1479 Thutmose III 1479 - 1425 Hatshepsut pirangon wanita 1473 - 1458 Amenhotep II 1427 - 1400