Back

ⓘ Jean-Bertrand Aristide




Jean-Bertrand Aristide
                                     

ⓘ Jean-Bertrand Aristide

Jean-Bertrand Aristide punika satunggiling pulitikus Haiti lan mantan pastor Katulik Roma ingkang dados Présidhèn Haiti nalika taun 1991 lan lajeng kapilih malih lan njabat minangka Présidhèn wiwit taun 2001 dumugi dipunlèngsèraken nalika taun 2004. Aristide punika pamimpin Haiti ingkang kapilih kanthi dhémokratis lan populèr ing antawisipun rakyat Haiti ingkang miskin.

Para kritik nélakaken bilik panjenenganipun mréntah minangka satunggiling diktator lan korup saéngga dipunlèngsèraken déning satunggiling kudhéta militèr September 1991 lan kasingkiraken taun 2004 nalika sapérangan mantan bala nglampahi pambrontakan Fèbruari 2004. Panyingkiranipun ingkang kaping kalih nimbulaken kontrovèrsi amargi Aristide ngakeni bilih panjenenganipun dipunpeksa nilar nagarinipun ing saandhapipun tekanan Amérikah Sarékat lan dipunculik sarta dipunsingkiraken dhumateng satunggiling nagari ing Afrika. Suwalikipun, AS nulak pranyatan kasebat lan nélakaken bilih Aristide nilar nagarinipun kanthi lila.

                                     

1. Rujukan

  • Demos, Telis Nov. 14, 2005. "Caribbean Chaos". Fortune, hlm. 32.
  • FAUNTROY, Christopher G. September 24, 2002. For Democracy to Prosper, Haiti Aristide Must be Dealt With. We Haitians.
                                     

2. Pranala njawi

  • Google News Coverage - Jean-Bertrand Aristide
  • Naomi Klein, The Guardian, 18 Juli 2005, "6/7: pembantaian kaum miskin yang tidak dapat diabaikan dunia: AS tidak dapat menerima bahwa presiden Haiti yang digulingkannya masih tetap mempunyai dukungan"
  • Garis waktu peristiwa yang berkaitan dengan Jean-Bertrand Aristide
  • Democracy Now! liputan tentang penyingkiran Aristide text/audio/video
  • Profil: Jean-Bertrand Aristide
  • Haiti-news list Berita dari Haiti
  • Who Is Aristide olèh Paul Farmer dalam The use of Haiti
  • Paul Farmer, Who Removed Aristide? London Review of Books 15 April 2004
  • CommonDreams: AS dan Prancis menyangkal tuduhan Aristide, namun menghalangi penyelidikan olèh PBB
  • Haitis "freedom rating"
                                     
  • nalika tanggal 30 September 1991. Préval inggih punika sekuthu Jean - Bertrand Aristide lan pamimpin parté Kulawarga Lavalas. Minangka présidhèn, Préval
  • nduwèké maskapé penerbangan Péru ciblok ing Andes, 123 pralaya. 2004 - Jean - Bertrand Aristide mundur lan lèngsèr saka Présidhèn Haiti sawisé aksi mbaléla tambah
  • Henri Bergson, Sastra, 1927 Leon Victor Auguste Bourgeois, Bedhamèn, 1920 Aristide Briand, Bedhamèn, 1926 Louis Victor de Broglie, Fisika, 1929 Ferdinand