Back

ⓘ Frans Seda




Frans Seda
                                     

ⓘ Frans Seda

Franciscus Xaverius Séda inggih punika salah satunggalipun pulitikus, mantri, tokoh gréja, pengamat pulitik, lan pengusaha Indonésia. Sasampunipun tamat SD ing Flores 1940, panjenenganipun tindak dhateng Munthilan, Jawa Tengah. Sinambi sekolah ing SMP, panjenenganipun nyambut damel dados tukang suket, tukang ngadhuk panganan, lan pamerah susu ing satunggalipun paternakan ing èrèng-èrèngipun redi Merapi. Panjenenganipun ugi naté dados loper susu lan tukang tagih rékening.

Lulusan saking Katholieke Economische Hogeschool ing Tilburg, Walanda, punika ijrah dhateng Jakarta kanggé nyambut damel wiraswasta. Salajengipun Frans Séda aktif ing pulitik minangka Ketua Umum DPP Parté Katulik ngantos dados anggota MPRS lan DPR-GR. Wonten ing pamaréntahan, Frans Séda naté njabat dados Mantri Perkebunan wonten ing Kabinèt Kerja IV 1963-1964, Mantri Kauangan Kabinèt Ampera I lan II 1966-1968, sarta Mantri Perhubungan lan Pariwisata Kabinèt Pembangunan I 1968-1973.

Sasampunipun boten njabat dados mantri, Frans Séda njabat dados utusan ageng Indonésia ing Brussel, kanggé Bèlgi lan Luxembourg lan ngrangkep dados kepala pawakilan Indonésia kanggé Masarakat Ékonomi Éropah MEE. Sasampunipun kondur dhateng Indonésia, panjenenganipun dados anggota Dhéwan Pertimbangan Agung DPA wiwit taun 1976.

                                     
  • Fèbruari 1966 27 Maret 1966 Dwikora III 28 Maret 1966 25 Juli 1966 14 Frans Seda Ampera I 28 Juli 1966 17 Oktober 1967 Ampera II 17 Oktober 1967 6 Juni