Back

ⓘ Bakpao




Bakpao
                                     

ⓘ Bakpao

Bakpao yaiku panganan tradhisional Tionghoa. Dijenengi bakpao amarga dijupuk saka basa Hokkian kang dicaturaké déning mayoritas wong Tyonghowa ing Indonésia.

Bakpao kang kita tepungi yaiku roti wujudé bunder lan wernané putih, lumrahé dipangan nalika isih anget.

Bakpao arti harfiahe yaiku baozi kang isiné daging. Baozi uga bisa diisi nganggo bahan liya kaya iwak pitik, godhong-godhongan, serikaya legi, sele kacang kedhele, kacang azuki, kacang ijo,lan liya-liyané. Bakpao kang isiné daging iwak pitik diarani kehpao.

                                     

1. Sajarah Bakpao

Sajarah Bakpao asalé saka pérangan roman Sānguó Yǎnyì. Zhuge Liang 181-234 yaiku ahli strategis paling apik ing Cina, dhèwèké uga perdana mantri, insinyur, ilmuwan, lan panemu legendaris bakpao.

Carita iki asala saka jaman 3 nagara sam kok nalika ana pemberontakan gedhen ing kidulé Tiongkok, mahamantri Tiongkok nalika iku, Zhuge Liang pamitan marang kaisare, Liu Chan saperlu numpas pemberontakan kang kawentar kanthi jeneng The Southern Campaign-Suku ing kidul iku uga dijenengi Nanman utawa wong barbar kidul. Raja ing laladan kidul iku jenenge Meng Huo.

Liang ing laladan kidul iku wis kasil ngalahake Meng Huo ping 7 lan mbebasake uga ping 7, ing pembebasan sing kaping 7 Meng Huo pungkasané nyerah lan janji ora bakal rusuh manèh marang Shu Guo nalika iku durung ana sebutan Zhong Guo amarga Tiongkok isih kapérang dadi 3 nagara: Shu, Wu, Wei.

Saben mbebasake Meng Huo, Zhuge Liang asring ditentang déning jenderal-jenderale:" Kenapa dhèwèké dibebasake? Kepriye yèn dhèwèké gawé rusuh manèh? ”, Liang njawab:" Aku kanthi gampang bisa nyekel manèh segampang aku ngetokaké tanganku saka sakku. Saiki aku lagi ngalahake atine.”

Zhuge Liang ngerti manawa Meng Huo dicekel lan dipateni, mengko bakal ana sing ngganteni dhèwèké lan gawé rusuh marang Shu, mula dhèwèké mikir luwih becik nggawé Meng Huo setia marang Shu.

Nalika pérangan pungkasan, kanggo kang kaping 7, Zhuge Liang nggawé Meng Huo mlebu lembah kang diubengi pagunungan. Ing lembah iku Liang nyelehake grobag sing ngangkud panganan. Nalika meruhi grobag iku, Meng Huo langsung kesengsem lan mimpin wadyabalae anuju lembah iku.

Sawisé prajurit Meng Huo nyedhaki grobag kang ngangkud panganan iku, kasunyatane grobag iku nggawa bubuk mesiu! Langsung prajurit Shu kang wis ngenteni ing sangisoré gunung manah grobag-grobag mau nganggo geni. Sedhela waé lembah mau dadi laut geni.

Iki ora nggawé Liang seneng, dhèwèké mung ngomong:" Jasaku banget akèhé kanggo nagara, nanging dosaku uga gedhé marang Surga; moga Swarga ngapurani aku amarga aku mung nglakoni kuwajiban njaga nagara.” Sawisé iki Meng Huo ditangkep wadyabalae Liang.

Nalika Liang nemoni Meng Huo, dhèwèké langsung nyopot taline Meng Huo lan ngendika:" Lungaa lan cepakake prajurit anyarmu kanggo tarung manèh ”. Krungu kaya mangkono Meng Huo ngomong:" Kaping 7 kecekel, kaing 7 uga diuculake! Kaanan kaya iki kudune ora tau ana lan ora kadadéan. Sanajan aku ora duwé adat istiadat, aku isih nduwé upacara keagamaan kang isih njunjung etika. Ora, aku ora kaya mangkono! ” Sawisé iku, suku kidul ora tau nggawé rusuh manèh marang Shu.

Sajeroning perdalanan balik menyang Cheng Du kutha krajané Shu, Zhuge Liang kudu ngliwati kali gedhé. Ing kali iku Liang ketahan amarga kerep ana ombak gedhé lan bledhek nalika prajurit Shu arep nyabrang. Zhuge Liang banjur njaluk rembuge Meng Huo kang mèlu njujugake Liang lan Meng Huo ngomong: Sakawit jaman nenek moyangku, wong kang kapingin ngliwati kali iku kudu nguncali 50 sirah wong kanggo roh kali.”

Amarga Liang ora gelem nggawé perang manèh, dhèwèké nggawé roti kang digawé kaya sirah wong, bunder nanging dhasaré rata lan roti iki dijenengi bakpao baozi.

                                     

2. Kulit Bakpao

Kulit bakpao digawé saka jladrèn glepung terigu kang banjur dikukus nganti ngembang lan mateng. Pao tegesé "bungkusan", Bakpao tegesé "Bungkusan-bak", bak tegesé daging.

Kanggo mbedakake bakpao tanpa daging vegetarian saka bakpao daging lumrahé liyané, bakpao diwènèhi titikan warna.

                                     

3. Cara Nggawé Bakpao

Bahan Bakpao

  • 1 sdm uyah
  • 1 kg glepung trigu
  • 1 bk vanilli
  • 2 bungkus Hefe
  • 500 cc santen encer/susu/banyu anget.
  • 150 gr gula
  • 2 sdm + 120 gr mentega

Cara Nggawé

-Uleni terigu, hefe, mentega, gula lan santen/susu/banyu anget nganti rata, banjur kang pungkasan diwènèhi uyah lan vanilli. -Uleni manèh nganti rata lan kalis -Adonan dibagi dadi 35 pérangan, diblondhoni banjur dijejer sajeroning loyang lan dilebokake sajeroning oven rak paling ngisor nganggo suhu 50 drajat Celcius suwéné watara 15 menit -Adonan ditokake saka oven, digepengake banjur diisi nganggo daging/kacang ijo, diblondhoni manèh nanging aja dipenyet. -Dijejerake manèh sajeroning loyang banjur dilebokake oven nganggo suhu kang padha suwéné watara 20 menit supaya luwih ngembang. -Adonan ditokake saka oven lan dikukus suwéné 15 menit.

                                     
  • Bakpau, bakpao utawa bah - pau Chinese Jawa: ꦧꦏ ꦥꦲ yaiku olahan khas Indonesia, jinis bun Cina baozi sing diisi daging, biasane daging babi cincang
  • Fredich Yunadi awèh katrangan menawa sirahé Setya Novanto abuh sagedhéné bakpao lan ngalami gagar otak. Masyarakat kang sawatara wektu mangertèni Setya
  • lan es cincau Ing umume kutha, umume ndeleng pasugatan Tionghoa kayata bakpao roti kukus kanthi isi legi lan gurih bakmie mie lan bakso bakso