Back

ⓘ Kutikula tanduran




Kutikula tanduran
                                     

ⓘ Kutikula tanduran

Kutikula tuwuhan ya iku lapisan pangreksa ing sekabehing sistem tajuk tuwuhan herba kang duwé fungsi kanggo ngrendhetake kelangane banyu saka godhong, watang, kembang, woh, lan wiji. Tanpa lapisan pelindung iki, transpirasi ing meh kabèh tuwuhan kalaksanan kanti cepat banget saéngga tuwuhan bakal mati. Kutikula minangka perlindungan marang pirang-pirang patogen tuwuhan lan marang karusakan cilik mekanis. Kutikula uga wigati ing pertanian amarga sipate kang nolak bisa digunakaké ing pirang-pirang semprotan kang ngandhut fungisida, herbisida, insektisida, utawa zat pengatur urip. Amarga sipat hidrofobik kutikula, akèh-akèhé formulasi semprotan ngandhut deterjen kanggo mudhunake tegangan lumahing banyu saéngga butir semprotan nyebar ing lumahing godhong.

Akeh-akèhé kutikula kasusun saka campuran pirang-pirang macem komponèn kang sinebut kutin déné sisané ngandhut lilin lapisan panutup lan polisakarida pektin kang nemplek ing dinding sel". Kutin minangka polimer heterogen kang kasusun saka mligi pirang-pirang kombinasi anggota rong golongan asem lemak, kang siji duwé 16 karbon" lan kang sijiné duwé 18 karbon. Lilin kutikula ngemot hidrokarbon rante dawa kang uga duwé sithik oksigèn. Akèh lilin kang ngandhut asem lemak rante dawa teresterifikasi kanthi alkohol monohidrat rante dawa, nanging lilin uga ngandhut alkohol, aldehida, lan keton rante dawa bébas.