Back

ⓘ Peptidoglikan




Peptidoglikan
                                     

ⓘ Peptidoglikan

Peptidoglikan ya iku polisakarida kang kasusun saka rong gula turunan ya iku asem-N-asetil glukosamin sarta asem-N-asetil muramat kang digandhengake déning pangiket β-1.4, lan sawijining rante peptida endhek kang tuladhané kasusun saka asem amino l-alanin, d-alanin, d-asem glutamat, lan l-lisin utawa asem diaminopimelik -asem amino langka kang mung tinemu ing dhindhing sel prokariot. Peptidoglikan ya iku komponèn utama dinding sel bakteri kang asipat kaku lan tanggungjawab kanggo njaga integritas sel sarta nemtokake wujudé. Struktur dhasar peptidoglikan ya iku sawijining selubung kang nutupi sel kang kasusun saka utas-utas peptidoglikan kang jinejeran siji marang sijiné lan digandhengake déning pangiket silang tetrapeptida kang digawé saka asem amino.

Peptidoglikan mung tinemu ing spésies bakteri, tuadhane Staphylococcus aureus, nanging ora kabèh bakteri duwé DAP ing peptidoglikane. Peptidoglikan tinemu ing bakteri gram positif lan bakteri gram négatif, nanging kanthi struktur kang béda sithik. Bakteri gram positif duwé dhindhing sel kang kasusun saka pisan peptidoglikan kang luwih kandel, déné bakteri gram négatif duwé lapisan peptidoglikan kang luwih tipis lan duwé struktur lipopolisakarida kang kandel. Metode kang minangka mbedakake sakloron jinis golongan bakteri iki dikembangakendéning ilmuwan Denmark, Hans Christian Gram taun 1884. Ana punjul 100 jinis peptidoglikan kang béda kang wis dingerteni.