Back

ⓘ Potensial membran




Potensial membran
                                     

ⓘ Potensial membran

Potensial membran ya iku béda potensial elektrik antarané dinding njaba lan njero saka sawijining membran sel kira-kira sakiwa-tengené-50 nganti-200 milivolt. Kebeh sel duwé tegangan kang ngiteri membran plasmae. Tegangan ya iku ènergi potensial listrik-pamisahan momotan kang béda. Sitoplasma sel kanthi momotan négatif dibandingake karo fluida ekstraseluler disebabake déning distribusi anion lan kation ing sisih membran kang berlawanan kang ora padha. Potensial membran lakuné kaya batre, sawijining sumber ènergi kang ngusadani lalulintas kabèh substansi kang duwé momotan kang ngiteri membran. Amarga ing jero sel mau négatif dibandingake karo ing njabane, potensial membran iki njurung transpor pasif kation ing jero sel lan anion ing njaba sel. Kanthi mangkono rong gaya nggerakake difusi ion ngiteri sawijining membran: gaya kimiawi lan gaya listrik. Kombinasi rong gaya kang nyambut gawé ing siji ion iki diarani gradien elektrokimiawi. Owahing lingkungan bisa ngusadani potensial membran lan sel mau dewe, tuladhané, depolarisasi saka membran plasma dinuga micu apoptosis