Back

ⓘ Basa Tambora




Basa Tambora
                                     

ⓘ Basa Tambora

Basa Tambora iku basa non-Austronésia sing tau digunemaké ing sakiwa-tengené Ujung Sanggar, Pulo Sumbawa. Basa iki karan ora lumrah amarga sanajan kagolong basa Papuah, basa Tambora digunemaké ing kabudayan lan praja maritim sing pernahé ing tengah-tengahé Nusantara, cedhak Pulo Bali tur malah adoh sakuloné Pulo Papuah. Mulané, basa iki ingaran basa Papuah sing pernahé kulon dhéwé. Sing ora lumrah liyané ya iku basa iki kalebu basané praja dagang maritim kaya déné basa-basa Papuah sing dienggo ing praja Ternaté lan praja Tidhoré ing cedhak Pulo Halmahéra. Basa lan kabudayan Tambora cures amarga panjeblugé Gunung Tambora ing taun 1815.

                                     

1. Tetembungan

Saka tembung-tembungé, basa iki katitik yèn dudu basa Austronésia. Pratélan tembung-tembung basa Tambora tau katulis ing cathetané Raffles sing panulisé sadurungé Gunung Tambora njeblug ing taun 1815. Pratélan iki ngamot sithik tembung silihan saka basa-basa Austronésia.

Ing pratélan ngisor iki, ⟨ng⟩ kaanggep minangka trankripsiné. Ana rong tembung sing cetha silihan saka basa Malayu. Zollinger 1850 uga ngandharaké sawatara tembung sing bokmanawa uga tembung silihan saka basa Austronésia liyané. Tambora mono punjering dedagangan lokal, mulané sawatara tembung silihan pancèn wis kinira. Basa Tambora dinuga duwé gegayutan génétis karo kulawarga basa Timor-Alor-Pantar.

                                     

2. Kapustakan

  • Stamford Raffles, 1817, 1830. History of Java, vol. 2, app. F, 198–199.
  • Mark Donohue, 2007. The Papuan language of Tambora. Oceanic Linguistics 462:520–537.
                                     
  • Sanggar amarga basa Papua kang sadurungé dicaturaké ing kono, ya iku basa Tambora cures ing awal abad kaping 19 déné njeblugé Gunung Tambora Basa Bima uga
  • Kacamatan - Kacamatan ing kutha Jakarta Barat yaiku: Kacamatan Tamansari Kacamatan Tambora Kacamatan Grogol Petamburan Kacamatan Palmerah Kacamatan Kebon Jeruk Kacamatan
  • Ambalawi Belo Bolo Donggo Lambu Langgudu Mada Pangga Monta Sanggar Sape Tambora Wawo Wera Woha Parado Pali Belo Soromandi Lambitu Pratélan Daerah Tingkat
  • Agustus 2012 Kode Jeneng: Suroboyo - dirilis 15 Fèbruari 2014 Kode Jeneng: Tambora - Jahitan 1 dirilis 1 Januari 2017 Kode Jeneng: Uluwatu - Jahitan 1 dirilis