Back

ⓘ Bendha




Bendha
                                     

ⓘ Bendha

Bendhå sijining wit kang isih nunggal marga karo nangka. Wohé saèmper karo sukun lan kluwih, kanthi rambut kang lemes lan semu pliket.

Ing Malaysia diarani tekalong utawa terap, sanajan ana wit liya kang uga diarani terap, Artocarpus odoratissimus. Jeneng liyané: torop Karo; tarok Mink.; bĕnda, teureup Sd.; kokap Md.; taéng Mak. Ing Kalimantan karan terap, kapua, kumut, pekalong. Wong Dayak ing sakiwa tengen Kali Pesaguan lan Kali Gerunggang duwé sebutan torap tumrap wit kang enom, utawa punuk tumrap wit kang wis awoh.

                                     

1. Pengenalan

Pohon berukuran sedang; jarang-jarang mencapai tinggi 45-65 m, batang bébas cabang bisa mencapai 30 m dan gemang batang hingga 125-210 cm. Banir mencapai tinggi 3 m di atas tanah. Pepagan kelabu-cokelat, pérangan dalamnya kekuningan hingga cokelat pucat; lateksnya berwarna putih kekuningan.

Ranting-ranting tebalnya 8-20 mm, berambut rapat keemasan. Daun penumpu membungkus ujung ranting, 6–20 cm, berambut panjang kuning hingga merah. Daun-daun kaku menjangat, bundar telur jorong, 12.5-60 × 10–35 cm; pertulangan daun dengan rambut kasar keemasan di sisih atas dan rambut keemasan rapat di sisih bawah; ujungnya runcing hingga meruncing; bertepi rata hingga menggelombang; pangkalnya membulat hingga menyempit. Daun padha anak pohon berbeda bentuk, berbagi atau bercangap 7-9 taju, panjang 60–120 cm.

Perbungaan dalam bongkol di ketiak, padha ranting yang berdaun. Bongkol lanang serupa jari gemuk, 6-20 × 2.5-3.8 cm; kuning, kemudian cokelat. Buah semu syncarp kuning-cokelat, kemudian cokelat; silindris, lk. 11.5 x 5.5 cm, tertutup rapat olèh tonjolan-tonjolan serupa duri pendek dalam dua ukuran; bertangkai 6.5–12 cm; buah berbau kurang énak jika masak. Biji-biji elipsoid, 10 × 6 mm, terbungkus daging buah’ sebetulnya perkembangan tenda bunga berwarna putih.

                                     

2. Kagunan

Woh bendha bisa dipangan, wijine uga bisa dipangan sawisé idgodhog utawa digoreng. Pulut bendha kang pliket lan ora gambang garing ngluwihi pulut saka tuwuhan liya asring minangka nyekel manuk kanthi cara dipulut.

                                     

3. Pranala njaba

  • Asian Plant: Artocarpus elasticus uraian ringkas, foto-foto herbarium
  • Digital Nature Archive: Artocarpus elasticus uraian ringkas
  • Flora Singapura: Artocarpus elasticus uraian ringkas, foto-foto
  • ProseaNet: Artocarpus elasticus uraian ringkas, tumbuhan penghasil serat
                                     
  • Bendha iku désa ing Kacamatan Pédan, Kabupatèn Klathèn, Jawa Tengah. Kode dan Data Wilayah Administrasi Pemerintahan Permendagri No.56 - 2015 www.kemendagri
  • Bendha iku kacamatan ing Kabupatèn Magetan. Kode dan Data Wilayah Administrasi Pemerintahan Permendagri No.56 - 2015 www.kemendagri.go.id ing basa
  • Bendha iku salah siji désa ing Kacamatan Sukadana, Kabupatèn Sragèn, Provinsi Jawa Tengah, Indonésia. Sukadana, Sragèn Kabupatèn Sragèn Situs resmi Kabupatèn
  • Bendha iku désa ing Kacamatan Nagasari, Kabupatèn Boyalali, Jawa Tengah. Kode dan Data Wilayah Administrasi Pemerintahan Permendagri No.56 - 2015 www
  • ing cara Inggris punika wujud bendha arkéologi utawi panilaran bendha - bendha ngandhut sujarah, inggih punika sadaya bendha ingkang dipundamel utawi dipunmodhifikasi
  • Kabupatèn Klathèn. Désa Temuwangi Bèji Ngarèn Jatimulya Jetiswétan Kedhèn Bendha Tambakbaya Kedhungan Sobayan Kalangan Trakéton Kaligawé Lemahireng Kode
  • Désa Kenthèng Patranayan Sembungan Jeron Kethithang Rembun Guli Tegalgiri Bendha Kéyongan Pojok Glonggong Pulutan Kode dan Data Wilayah Administrasi Pemerintahan
  • Edwin Hubble kang uga wujud panemu hukum Hubble. Sapérangan gedhé saka bendha - bendha akasa kang wis kasil diidhentifikasi, iku wujud jasa teleskop Hubble
  • Abiotik inggih punika komponèn ing salebetipun alam semesta saking bendha - bendha boten gesang kados ta toya, udara, suhu, lan watu. Arupi ékosistem kawontenan
  • Cabang utama métafisika ya iku ontologi, studi ngenani kategorisasi bendha - bendha ing alam lan gegandhèngan antarané siji lan sijiné. Ahli métafisika
  • 000 nganti 10.000 ékan ing rantai tanpa cabang. Latéks diwangun saka bendha - bendha cilik karan badan karèt dhapuré bunder kanthi ukuran 5 nm teka 5
  • menang pethèkanipun mentas rumiyin, ingkang kangge bengkat punika nama: bendha cacahipun enem. Kanggé mentas tiga, kenggé gasangangan tiga, kapasang jejer