Back

ⓘ Prasasti Kayumwungan




                                     

ⓘ Prasasti Kayumwungan

Prasasti Kayumwungan iku prasasti ing limang punggelan watu sing tinemu ing dhusun Karangtengah, Kabupatèn Temanggung, Jawa Tengah. Prasasti iku uga kondhang kanthi sebutan prasasti Karangtengah. Prasasti iki tinulis kanthi aksara Jawa Kuna, lan migunakaké rong basa. Larik 1-24 ditulis ing basa Sanskerta, larik sabanjuréditulis nganggo basa Jawa Kuna. Kabèh basa mau nuduhankaké warsa 746 Saka utawa 824 Masèhi.

                                     

1. Surasaning Prasasti

Prasasti sing migunakaké basa Sanskerta ngandharaké ana sawijining ratu kanthi peparab Samaratungga. Putriné, ya iku Pramodawardhani, ngedegaké panggonan suci sing ingaran Wenuwana Sansekerta: Venuvana, sing tegesé "alas pring" kanggo panyimpenan awu jisim ratu mega, sebutan kanggo Déwa Indra. Larikan iki bisa uga dimaknani ratu Indra utawa Dharanindra saka kulawarga Sailendra.

Pérangan kanthi basa Jawa Kuna ngandharaké yèn 10 Kresnapaksa wulan Jyestha taun 746 Saka utawa 824 Masèhi, Rakai Patapan pu Palar ngresmèkaké laladan sawah ing Kayumwungan dadi lemah sima utama lemah perdhikan panggonan tanpa pajeg.

Casparis nyocogagé wangunan Wenuwana iki karo candhi Mendut. Déné, Soekmono nganggep wangunan iku candhi Ngawèn kanthi lelandhesan pangucapan sing mèmper. Sawetara wangunan sing ingaran Jinalaya dinuga Candhi Barabudhur.

                                     
  • Lampung, abad angka 7 Prasasti Kayumwungan Karangtengah, Temanggung, Jawa Tengah, 824 dwibasa, Melayu Kuna lan Jawa Kuna Prasasti Gandasuli I lan II
  • dipunmangertos saking Prasasti Kayumwungan utawi Prasasti Karangtengah ingkang dipunserat ing tanggal 26 Mèi 824. Wonten ing prasasti kasebat dipunandharaken
  • dipunmangertosi Mpu Manuku njabat dados Rakai Patapan. Lajeng wonten ing Prasasti Kayumwungan taun 824 kalungguhan Rakai Patapan dipuncepeng déning Mpu Palar.
  • pamanggih sanès. Piyambakipun boten nampi téyori mau amargi miturut prasasti Kayumwungan 824 Samaratungga naming gadhah putri, inggih punika Pramodawardhani
  • Batang, Jawa Tengah Prasasti Kayumwungan Karangtengah, Temanggung, Jawa Tengah, 824 dwibasa, Malayu Kuna dan Jawa Kuna Prasasti Gandasuli I dan II