Back

ⓘ Universitas Carleton




Universitas Carleton
                                     

ⓘ Universitas Carleton

Universitas Carleton ya iku universitas ing Ottawa, Kanada. Diadekaké taun 1942 minangka salah sijining akademi, Universitas Carleton saiki duwé 65 babagan studi wiwit saka komunikasi massa, gayutan internasional, jurnalisme, sinematografi nganti teknik lan teknologi. Universitas iki duwé punjul rong èwu staf pengajar kanggo 23 èwu mahasiswa program sarjana tekan program dhoktoral. Mahasiswa asalé saka kabèh provinsi ing Kanada lan punjul 100 nagara ing donya.

Universitas iki dijenengi Universitas Carleton amarga nalika diadekaké, kutha Ottawa isih kalebu ing wewengkon Carleton County. Jeneng Carleton County dijupuk saka jeneng Gubernur Jenderal Guy Carleton I Baron saka Dorchester.

Rektor Universitas Carleton sing saiki ya iku Marc Garneau, antariksawan kapisan Kanada. Enem panarima Orde Kanada lan rong pemenang Bebungah Nobel naté tugas minangka rektor, Gerhard Herzberg lan Mahamantri Lester B. Pearson.

                                     

1. Sajarah

Carleton diadekaké taun 1942 déning sapropirané kelompok usahawan lokal lan pejabat pamarintah sing njenengaké panjenengané The Ottawa Association for the Advancement of Learning.

Kampus kapisan wujud gedung sewaan, lan mung nawaraké kursus wengi ing babagan studi administrasi publik lan mata kuliah universitas tingkat dhasar. Sawisé Perang Donya II, Carleton ing taun 1945 yasa fakultas seni lan ngèlmu kawruh, kalebu ing antarané nawaraké jurusan jurnalisme lan taun kapisan babagan teknik.

Ing taun 1946, Carleton pindah ing kawasan The Glebe ing bekas lokasi Ottawa Ladies College. Gelar kapisan saka Carleton diwènèhaké déning lulusan program jurnalisme lan administrasi publik ing taun 1946.

Sawisé Dewan Perwakilan Ontario ngesahaké Carleton College Act taun 1952, lembaga pendidikan iki resmi nduwé jeneng Carleton College, lan kanthi resmi nduwé hak mènèhi gelar. Ing taun sing pada, Carleton College nukoni tanah sing jembaré 62 hektare ing antarané Kanal Rideau lan Kali Rideau minangka lokasi pembangunan gedung kampus. Sebagian saka lemah lokasi sing asalé saka sumbangan usahawan Ottawa, Harry Stevenson Southam. Pembangunan kampus diwiwiti taun 1953.

                                     

2. Struktur organisasi

Rektor

  • 1969-1972: Lester B. Pearson
  • 1990-1992: Pauline Jewett
  • 1980-1990: Robert Gordon Robertson emeritus 1992-
  • 1954-1968: Jack Mackenzie
  • 2002: Ray Hnatyshyn
  • 1973-1980: Gerhard Herzberg
  • 1952-1954: Harry Stevenson Southam
  • 2003-saiki Marc Garneau
  • 1993-2002: Arthur Kroeger emeritus 2002-2008

Wakil rektor

  • 2008-saiki: Roseann Runte
  • 1996-2005: Richard J. Van Loon
  • 2005-2006: David W. Atkinson
  • 1989-1996: Robin Hugh Farquhar
  • 2006-2008: Samy Mahmoud pro tempore, dari 20 November 2006
  • 1958-1972: Davidson Dunton
  • 1947-1955: Murdoch Maxwell MacOdrum
  • 1979: James Downey pro tempore 1 Januari-15 Mèi
  • 1955-1956: James Alexander Gibson pro tempore
  • 1972-1978: Michael Kelway Oliver
  • 1956-1958: Claude Bissell
  • 1979-1989: William Edwin Beckel
  • 1942-1947: Henry Marshall Tory
                                     
  • Daniel Carleton Gajdusek 9 September 1923 - 12 Dhésèmber 2008 inggih punika salah satunggaling virolog lan dhokter Amérikah Sarékat ingkang nedahaken bilih
  • taun 1900an. Pendhidhikan antropologiné diolèhaké saka Carleton College taun 1974, Universitas Harvard taun 1978 lan 1984 nganti olèh gelar Ph.D. Karya - karyané