Back

ⓘ Pompeii




Pompeii
                                     

ⓘ Pompeii

Pompeii punika kutha jaman Romawi kuna ingkang sapunika sampun dados puing caket kutha Napoli. sapunika Pompeii wonten ing wewengkon Campania, Italia. Kutha Pompeii rusak amargi jeblugan Gunung Vesuvius nalika 79 Masehi. Awu fulkanik saking letusanipun gunung punika njalari kutha punika ical antawisipun 1.600 taun sadèrèngipun kapanggih malih kanthi boten sengaja. Sapunika kitha Pompeii kalebet salah satunggaling Situs Warisan Dunia UNESCO.

                                     

1. Lokasi

Pompeii punika mapan wonten ing koordinat 40°45′00″N 14°29′10″E, wonten ing sisih Kidul wétan kutha Napoli caket kaliyan kutha modern Pompeii sapunika. Kutha punika wonten ing papan ingkang dumadi saking aliran lava saking sisih lor hilir Lèpèn Sarno jaman rumiyin anama "Sarnus".

Nalika abad kapisan masèhi, Pompeii namung satunggaling saking kutha-kutha ingkang mapan wonten ing kaki Gunung Vesuvius. Papan punika kathah pendudukipun ingkang dados makmur amargi laladan pertanian. Wonten kempalan kutha alit ing sakiwa tengené Pompeii kados herculaneum ingkang rusak ugi awit saking jeblugan Vesuvius.

                                     

2. Sajarah wiwitan

Kutha Pompeii punika jumeneng kirang langkung abad kaping 6 SM déning tiyang Osci utawi Oscan, inggih punika sawijining kelompok masarakat ing Italia tengah. Kala punika, kutha punika sampun kaginakaken kanggé pelabuhan ingkang aman déning para pelaut Yunani lan Fenisia. Nalika tiyang Etruska ngancam badhé nyerang, kutha Pompeii damel sekuthu kaliyan tiyang Yunani ingkang lajeng nguwasani Lempongan Napoli. Ing abad kaping 5 SM, tiyang Samnium lenggah ing mriku kaliyan sadaya kutha ing Campania. para panguwasa énggal mau meksa para arsitèktur kanggé miyaraken wewengkon kutha. DIpunyakini ugi bilih nalika pendudukan tiyan Samnium, Roma naté ngrebut malih Pompeii kanggé sawatawis, nanging téyori punika dèrèng kebukti.

Pompeii ndhèrèk mendhet peran ing perdagangan kawiwitan déning kutha-kutha Campania nglawan Roma, nanging ing taun 89 SM, kutha punika dipunkepung déning Sulla. Tentara Liga Sosial kapimpin déning Lucius Cluentius ndhèrèk paring pambiyantu anggènipun nglawan Rona, nanging taun 80 SM Pompeii dipunpeksa nyerah sasampunipun Nola takluk. Lajeng Pompeii dados koloni Roma kanthi nama Colonia Cornelia veneria Pompeianorum. Kutha punika dados jalur wigati kanggé barang-barang ing dugi liwat arus lan kedah dipunkintun dhateng Roma utawi Italia kidul ingkang mapan ing sepanjang Via Appia ingkang boten tebih saking mriku.

Wonten ing taun 62 SM, wonten lindhu ingkang ngrisak Pompeii sareng kutha sanèsipun ing Campania. Ing masa antawisipun taun 62 Sm dumugi jeblugan ageng Gunung Vesuvius taun 79 SM kutha punika dipunyasa malih.

                                     

3. Vesuvius ngubur kutha Pompeii

Para penduduk Pompeii, kados ingkang gesang wonten ing laladan mau sapunika sampun biyasa kaliyan getaran-getaran alit. Nanging nalika 5 Fèbruari 62. Nanging punika mungkin kalebet lindhu tektonik tinimbang lindhu awit saking magma ingkang wonten ing gunung geni.

                                     

4. Pranala njawi

  • Current Archaeology article, Visting Pompeii
  • Patterns of reconstruction at Pompeii
  • Digitizing Pompeii
  • Pompeii at University of Minnesotas Emuseum
  • Biography of Nero, by Suetonius
  • Three decades of Seismic Activity at Mt.Vesuvius 1972-2000
  • ItalianVisits.com
  • Another translation, and comments on Pliny the Elders death, at UCSBs The Volcano Information Center website
  • Translation of Plinys letters to Tacitus
  • Situs resmi Pompeii
  • The Annals by Publius Cornelius Tacitus
  • Pompeii: The Musical
  • Herculaneum/Pompeii/Stabiae Website
                                     
  • Pompeii nggih punika filem saking Amérikah Sarékat ingkang dipundamel taun 2014. Filem punika dipunarahaken déning sutradhara Paul W. S. Anderson adhedhasar
  • Napoli, Italia. Ing taun 79, bledhosan gunung iki ngremukake kutha Pompeii Pompeii ya iku sawijining kutha jaman Romawi kuna kang wis dadi remukan ing
  • Siby ing Cumae, sawijiné kuil Yunani ing Paestum, reruntuhan Romawi ing Pompeii lan Herculaneum, gunung geni Vesuvius lan Solfatara, Pesisir Amalfi Costiera
  • wédok sajeroning sistem keagamaan Romawi. Ditemokake kuil Vesta ing kutha Pompeii gawé Kenya Vesta dadi subjek kang populer ing abad ka - 18 lan 19. Pontifex
  • panghargian Primetime Emmy Award taun 2016. Harington uga main dadi paraga baku ing filem Pompeii Testament of Youth, lan Spooks: The Greater Good, uga dadi paraga pambiyantu
  • sungu wedhus sing mlungker.Pliny the Elder séda 79 Masehi ing cedhak Pompeii njenengi kéwan iku Ammonis Kornu sungu Amon amarga Déwa Mesir, Ammon Ammun
  • Her Majesty s Secret Service 1969 Every Home Should Have One 1970 Up Pompeii 1971 Creatures the World Forgot 1971 The Magnificent Seven Deadly Sins