Back

ⓘ Gunung Palung




Gunung Palung
                                     

ⓘ Gunung Palung

TNGP kanthi astronomis mapan ing antawisipun 01º 03’-01 º22’ Lintang Selatan saha 109º 54’-110º 28’ Bujur Timur. Sacara administrative tlatah Taman Nasional Gunung Palungkalebet wonten ing 2 Kabupatèn, inggih punika: Kabupatèn Ketapang saha Kabupatèn Kayong Utara, Provinsi Kalimantan Barat. Kawasan TNGP winatesan langsung kaliyan wates-wates tlatah kados ta:

  • Pérangan kidul watesan kaliyan Selat Karimata, Sungai Melinsum, Désa Riam Berasap Jaya, Dhesa Laman Satong, Sungai Siduk, Hutan Lindung Gunung Tarak, Dhesa Pangkalan Lempongan, saha Sungai Lekahan;
  • Pérangan wétan watesan kaliya Sungai Laur, Dhesa Sempurna, saha Dhesa Lempongan Bayur;
  • Pérangan lor watesan kaliyan Sungai Air Merah, Sungai Matan, Sungai Batu Barat, Jalan Eks PT. Perkasa Tani Sejati Matan-Kubing, saha Sungai Kubing;
  • Pérangan kulon watesan langsung kaliyan Selat Karimata, Dhesa Gunung Sembilan, Dhesa Sutera, Dhesa Pangkalan Buton, Dhesa Pampang Harapan, Dhesa Sejahtera, Dhesa Benawai Agung, Dhesa Sedahan Jaya, Dhesa Harapan Mulia;
                                     

1. Aksesibilitas

Untuk tumuju TNGP saged lumantar jalur kados ta:

Jalur Lor

  • Jakarta-Pontianak-Ketapang
  • Kucing-Pontianak-Ketapang

Jalur Kidhul

  • Banjarmasin-Pangkalan Bun-Ketapang
  • Semarang-Pangkalan Bun-Ketapang

Margi ingkang dipuntempuh:

  • Pontianak-Ketapang
  • jalur darat 12 jam
  • express boat 6 jam
  • kapal mabur 30 menit Kalstar, Indonésia Air Transport
  • Pangkalan Bun-Ketapang
  • kapal mabur 30 menit Kalstar, Indonésia Air Transport
  • Pontianak-Lempongan Melano
  • speed boat 4 jam Via Rasau Jaya 35 km saking pusat kutha Pontianak
  • Pontianak-Sukadana
  • speed boat 4.5 jam
  • Ketapang-Sukadana / Lempongan Melano
  • mobil
  • bus umum 2 jam kanggé bus umum wonten 2 puteran ing sadintenipun
  • Sukadana/LemponganMelano-tlatah taman nasional
  • long boat dangunipun perjalanan gumantung kaliyan ancas
  • mlampah treking
                                     

2. Kaaneka ragaman hayati

Kadasta tlatah Kalimantan Barat sanèsipun, umumipiun tlatah punika kathah jelutung Dyera costulata, ramin Gonystylus bancanus, damar Agathis borneensis, pulai Alstonia scholaris, rengas Gluta renghas, kayu ulin Eusideroxylon zwageri, Bruguiera sp., Lumnitzera sp., Rhizophora sp., Sonneratia sp., ara si pencekik, sarta tuwuhan jampi.

Tandhuran ingkang kagolong unik ing taman nasional punika anggrek cemeng Coelogyne pandurata, ingkang gampil dipuntingali ing Sungai Matan kang utama ing sasi Fèbruari-April. Daya tarik anggrek cemeng katingal saking wujud kembang ingkang nengeri kanthi warna ijem campuran titik cemeng wonten ing pérangan tengah kembang, saha boten dangu mekar antawis 5-6 dinten. Kaserat wonten 190 jinis manuk saha 35 jinis mamalia minangka pemencar wijil tuwuhan ing wana. Sedaya kulawarga manuk saha kamungkinan saking sadaya jinis manuk ingkang wonten ing kalimantan, wonten ing taman nasional punika.

Kéwan ingkang asring katingal saking Taman Nasional Gunung Palung inggih punika bekantan Nasalis larvatus, orangutan Pongo satyrus, bajing tanah bergaris empat Lariscus hosei, kidang Muntiacus muntjak pleiharicus, beruang madu Helarctos malayanus euryspilus, beruk Macaca nemestrina nemestrina, klampiau Hylobates muelleri, kukang Nyticebus coucang borneanus, rangkong warak Buceros rhinoceros borneoensis, kancil Tragulus napu borneanus, ayam hutan Gallus gallus, enggang gading Rhinoplax vigil, baya siam Crocodylus siamensis, kura-kura gading Orlitia borneensis, saha penyu tempayan Caretta caretta.Uga kawontenan tupai kenari Rheithrosciurus macrotis ingkang langka sanget saha éwed dipuntingali.

                                     
  • Taman Nasional Gunung Palung kang disingkat TNGP iku taman nasional kang manggon ana ing Kabupatèn Ketapang, Kalimantan Kulon. Ambane papan iki kurang
  • dhuwuring gunung Everest ing dhuwur saking njoboné laut. Jerone saking palung iki nganti 11, 091 mèter 36, 201 kaki sak ngisor jaboné laut lan dawane palung nganti
  • masarakat, konservasi wana, lan layanan kasarasan ing Taman Nasional Gunung Palung Kalimantan Kulon. Hotlin yasa yeyasan layanan kasarasan sarta konservasi
  • Bukit Baka Bukit Raya Taman Nasional Tlaga Sentarum Taman Nasional Gunung Palung Taman Nasional Kayan Mentarang Taman Nasional Kutai Taman Nasional Sebangau
  • Bale Taman Nasional Kelimutu Kabupatèn Ende, NTT Bale Taman Nasional Gunung Palung Ketapang, Kalimantan Kulon Bale Taman Nasional Tlaga Sentarum Sintang