Back

ⓘ Gyeongju




Gyeongju
                                     

ⓘ Gyeongju

Gyeongju inggih punika kutha ing pèsisir pasisir Laut Timur ingkang panggènanè ing sudut tenggara Provinsi Gyeongsang Utara, Koréa Kidul. Kota punika kutha ingkang ageng kaping kalih ing provinsi punika saksampunè Andong, kaliyan amba area 1.324 km 2 lan populasi 269.343 dhedhasar sènsus taun 2008. Gyeongju terletak 370 km tenggara Seoul lan 55 km kutha krajan provinsi, Daegu. kawetesan langsung kaliyan Cheongdo lan Yeongcheon ing kulon, Ulsan ing kidul lan Pohang ing lor, kalih pusat perindustrian ingkang ageng. Sejumlah ngginakaken ingkang cendhèk ing kawasan jawi Barisan Pegunungan Taebaek terhampar ing sejumlah panggènan ing kutha punika. Gyeongju inggih punika kutha krajan kraton kuino Silla, suatu hal ingkang nyebapaken kutha punika gadhah panggènan ingkang nonjol. Karajan Silla muncul ing pungkasan milenium kaping 1, lan nguwasani hampir sadaya Ujung Koréa sakingi abad ke-7 ngantos 9. katahipun tilas saking jaman Silla ndamel Gyeongju asring dipunsebat dados "musiyum tanpa dinding". Sejumlah ageng situs saking periode punika namung punika taksih saged dipuntemuaken ing Gyeongju lan dipuntentuaken dados Situs Warisan Dunia déning UNESCO,kados ta: Seokguram, Bulguksa, Kota bersejarah Gyeongju lan Yangdong. kathah panggènan bersejarah ing Gyeongju dadosaken kutha punika dados salah satunggaling panggènan ingkang populer kanggé destinasi wisata ing Koréa kidul. Gyeongju ingiih punika sebuah kutha berukuran nengah. manawi tren ékonomi, kependudukan, lan sosial ingkang sampun mbentuk Koréa kidul modhèren ugi katingal pengaruhipun ing kutha punika, Gyeongju taksih betah nahanaken jatidirinipun piyambak. ing babagan pariwisata, kutha punika ya iku salah satunggaling ancas pariwisata ingkang paling misuwur nanging ing babagan perindustrian, cerak kaliyan pusat perindustrian kados ta Ulsan pun turut nguntungaken. Gyeongju gegayutan kaliyan jaringan kereta api lan jalan bébas hambatan nasional ingkang memfasilitasi lajeng lintas perindustrian lan pariwisata.

                                     

1. Sajarah

Sajarah wiwit Gyeongju gegayutan raket kaliyan kraton Silla ingkang punika kutha krajan saking kraton mau. Gyeonju ingkang wiwitan mlebet ing catatan sajarah non-Koréa dados Saro-guk, selama periode Samhan. Sajarah Koréa nyerat manawi Saro-guk dipunyasa ing taun 57 SM, ing enem désa alit ing Gyeongju nyatu ing ngandap Bak Hyeokgeose. Seiring kaliyan ngerembag kraton, namanipun lajeng gantos Silla. Selama periode Silla, kutha punika dipunsebat kaliyan "Seorabeol", "Gyerim" utawi "Geumseong".