Back

ⓘ Elias Canetti




Elias Canetti
                                     

ⓘ Elias Canetti

Elias Canetti inggih punika salah satunggaling novelis ingkang miyos wonten ing Bulgaria, ingkang nyerat wonten ing basa Jerman lan pikantuk Penghargaan Nobel babagan Sastra nalika taun 1981.

                                     

1. Pagesangan

Elias Canetti inggih punika putra mbarep kulawarga pedagang Yahudi wonten ing Rustchuk sapunika Rousse. Nenek moyangipun inggih punika tiyang Yahudi Sephardim ingkang dipunusir saking Spanyol nalika taun 1492. Nama asli kulawarganipun inggih punika Cañete, ingkang dipunpendhet saking nama sawijining désa wonten ing Spanyol. Elias nglampahi masa alitipun saking taun 1905 dumugi taun 1911 wonten ing Rustschuk dumugi kulawarganipun pindhah dhateng Inggris, amargi pakaryan bapakipun. Nalika taun 1912 bapakipun tilar donya, lan ibunipun pindhah kaliyan putra-putranipun dhateng Wina wonten ing taun ingkang sami. Wekdal punika, Canetti sampun sinau Basa Ladino basa ibunipun, basa Bulgaria, basa Inggris lan sakedhik basa Perancis piyambakipun sinau kalih basa pungkasan wonten ing satunggal taun nalika taksih wonten ing Inggris. Ananing, gesang wonten ing Wina wiwit umur 7 taun, piyambakipun migunakaken basa Jerman dipunajaraken déning ibunipun minangka basa utamanipun. Ing wuri, kulawarganipun pindhah-pindhah, wiwit saking taun 1916 dumugi taun 1921 dhateng Zürich lajeng dumugi taun 1924 dhateng Jerman, ing mrika Canetti lulus saking SMA.

Salah satunggaling studi ingkang saé piyambak babagan gesang lan karya Canetti dipuntindakaken déning psikoanalis Perancis Dr. Roger Gentis, "La folie Canetti", terbit olèh Maurice Nadau di Paris.

                                     

2. Karya

  • Aufzeichnungen für Marie-Louise
  • Die Gerettete Zunge 1977
  • Die Provinz des Menschen Aufzeichnungen 1942-1972 Provinsi Manungsa, terj. 1978
  • Masse und Macht 1960
  • Die Hochzeit
  • Die Stimmen von Marrakesch terbit 1968 déning Hanser ing München
  • Party im Blitz; Die englischen Jahre 2003
  • Das Augenspiel 1985 Lebensgeschichte 1931-1937
  • Die Fackel im Ohr 1980 Lebensgeschichte 1921-1931
  • Die Befristeten 1956 pertunjukan kapisanan dramanipun ing Oxford Dinten-dinten ingkang sampun Dipunétang
  • Das Geheimherz der Uhr: Aufzeichnungen 1987 Tyas Rahasia Jam, terj. 1989
  • Das Gewissen der Worte 1975. Esai Nurani Tembung-tembung
  • Die Fliegenpein Pesakitan Laler-Laler, 1992
  • Aufzeichnungen 1942-1948 1965 Sketsa
  • Die Blendung 1935
  • Der andere Prozess 1969 Kafkas Briefe an Felice Pengadilan Kafka Sanésipun, terj. 1974.
  • Der Ohrenzeuge. Fuenfzig Charaktere 1974 Saksi Talingan:Sèket Tokoh, terj. 1979.
  • Nachträge aus Hampstead Cathetan saking Hampstead, 1994
  • Komoedie der Eitelkeit 1934 Komedi Kesia-siaan
  • Hitler nach Speer esai
                                     
  • AS 1979 Odysseas Elytis Yunani 1980 Czesław Miłosz Polen AS 1981 Elias Canetti Inggris 1982 Gabriel García Márquez Kolombia 1983 Sir William Gerald
  • Australia, Fisika, 1915 Sydney Brenner, Fisiologi atau Kedhokteran, 2002 Elias Canetti Sastra, 1981 Ernst Chain, Fisiologi atau Kedhokteran, 1945 James Chadwick
  • pungkasané ditulis. Miturut pamenang Pangaji Nobel lan ahli Kafka, Elias Canetti kang dadi fokus utama roman Der Process iku Felice. Kafka dhéwé tau
  • Jaroslav Seifert 1983 William Golding 1982 Gabriel García Márquez 1981 Elias Canetti 1980 Czeslaw Milosz 1979 Odysseus Elytis 1978 Isaac Bashevis Singer