Back

ⓘ Biologi molekular



Biologi molekular
                                     

ⓘ Biologi molekular

Biologi molekular utawi ingkang dipunsebat ugi biologi molekul inggih punika salah satunggaling èlmu ingkang ngrembag babagan pagesangan makluk urip ing skala molekul. Punika ugi kalebet panalitèn bab interaksi molekul wonten ing bandha urip lan lingkunganipun, mliginipun bab interaksi saking manéka warna sistem wonten ing salebeting sèl, kalebet interaksi DNA, RNA, lan sintesis protéin, lan kados pundi interaksi kasebat dipunatur. Babagan punika ugi tumpang tindhih kaliyan babagan biologi sanèsipun, mliginipun bab genetika lan biokimia.

                                     

1. Sajarah Biologi Molekular

Sanajan ta sampun kathah nonjol ing babagan èlmu pengetauan kontèmporèr, biologi molekuler inggih kalebet dhisiplin èlmu ingkang taksih kalebet enèm, ingkang asalipun saking taun 1930-nan lan 1940-nan lan dipunbentuk lembaganipun ing taun 1950-nan lan taun 1960-nan. Kedahipun sampun boten damel tiyang penasaran, bilih kathahipun masalah filosofis wonten ing èlmu biologi molekuler wonten gegayutanipun sanget kaliyan sujarah. Ing ngandhap punika wonten skètsa sekawan aspèk ngrembakanipun biologi molekuler punika, inggih punika ingkang kapérang saking asal-usulipun, prakawis-prakawis klasik, migrasi salajengipun dhumateng domain biologis sanèsipun, lan giliranipun langkung énggal kanggé génomik lan pasca génomik. Hisioriografi kasugihaning biologi molekuler namung saged dipun-ginakaken kanthi singkat wonten ing sujarah singkat.

                                     

2. Gayutanipun kaliyan èlmu hayati "skala-molekul" sanèsipun

Para panaliti biologi molekular ngginakaken tèknik-tèknik kusus ingkang dados kasipun biologi molekular, nanging sapunika saged kanthi nggathukaken tèknik-tèknik kasebat kanthi tèknik lan gagasan-gagasan saking genetika lan biokimia. Kanthi umum gayutanipun babagan-babagan kasebat saged dipungambaraken kados makaten:

  • Genetika, inggih punika nliti saking èfèk pabédan bab genetik wonten ing makluk gesang tuladhanipun ngaji bab mutan.
  • Biologi molekulat, inggih punika nliti wonten ing skala molekul saking prosès réplikasi, transkripsi, lan translasi bahan genetik.
  • Biokimia, inggih punika nliti dat-dat kimia lan prosès-prosès vital ingkang kadadosan wonten ing makluk gesang.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →