Back

ⓘ Volans




Volans
                                     

ⓘ Volans

Volans inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang wonten ing sisih kidul saking hemisphere. Konstelasi Volans punika sepisanan dipuntepangaken déning astronom saking Walanda inggih punika Petrus Plancius nalika abad kaping 16 sakng asiling observasi déning penjelajah Walanda Pieter Dirkszoon Keyser lan Frederick de Houtman. Volans inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang dipunwedalaken déning kartografer ingkang asalipun saking Jerman inggih punika Johann Bayers ingkang wonten ing langit atlas Uranometria ing taun 1603. Bayer nyebat konstelasi punika kanthi sebatan Piscis Volans

                                     

1. Lintang

Wonten kalih lintang ganda ing konstélasi punika ingkang saged dipuntliti ngginakaken teleskop, inggih punika Gamma Volantis lan Epsilon Volantis, sesarengan kaliyan kalih galaksi sanèsipun ingkang langkung angèl dipuntingali kanthi cetha, inggih punika NGC 2442 and NGC 2434. Magnitudo saking lintang Gamma Volantis inggih punika kaping sekawan lan enem, lan kanggé Epsilon Volantis sekawan lan wolu.

                                     

2. Wujud karakteristik

Volans nggambaraken satunggaling wujud iwak ingkang mabur, satunggaling tipe iwak ingkang kapanggih wonen ing toya ing laladan tropis. Astronom saking Jerman, inggih punika Johannes Kepler ugi nyebat konstelasi punika kanthi sebatan Passer, ingkang tegesipun "manuk pipit". Konstelasi Volans punika gadhah satunggaling area ingkang ambanipun kirang langkung 141 persegi derajat lan ngewrat satunggaling lintang ingkang asring dipunmangertosi minangka satunggaling planit. Konstelasi Volans punika saged dipuntingali wonten ing latitude ing antawisipun +15° lan-90° saha wekdal ingkang saé piyambak kanggé ningali inggih ing jam 9 dalu, ing sadangunipun sasi Maret. Lintang ingkang palling padhang ingkang wonten ing konstelasi punika inggih kappa Volantis, satunggaling sistem lintang tiga ingkang tebihipun 393 taun cahya, ingkang kapérang saking giant biru-pethak, sub giant pethak lan satunggaling magnitudo ukuran 8.5 ingkang dados lintang pendhamping. Volans ugi ngewrat objek langkit ingkang lebet dipunawasi. NGC 2442/2443 inggih satunggaling galaksi spiral ing tengahan, ingkang dpunpanggihaken déning Sir John Herschel nalika abad kaping 19. Kanthi gadhah magnitudo 11.3, galaksi punika katingal éndah, lemes lan alit. Punika ngewrat kumpulan awan ingkang ngewrat gas ingkang dipuntunjuk déning HIPASS J0731-69, ingkang boten gadhah lintang lan medalipun kanthi jalaran wontendipun distorsi, ingkang katingal keganggu déning satunggaling galaksi pendhamping ingkang boten katingal. Volans punika kagunganipun kulawarga rasi lintang Bayer Johann sesarengan kaliyan Hydrus, Dorado, Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Déné konstelasi ingkang gadhah watesan langsung kaliyan Volans inggih punika Carina, Pictor, Dorado, Mensa, lan Chamaeleon.

                                     

3. Cathetan suku

  • Wilkins, Jamie; Dunn, Robert 2006. 300 Astronomical Objects: A Visual Reference to the Universe. Firefly Books. ISBN 978-1-55407-175-3.
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil 2007, Stars and Planets Guide, Princeton University Press, ISBN 978-0-691-13556-4
  • Staal, Julius D.W. 1988, The New Patterns in the Sky, McDonald and Woodward Publishing Company, ISBN 0-939923-04-1

Cithakan:Stars of Volans Cithakan:Navconstel

                                     
  • rasi bintang Volans Volans inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang wonten ing sisih kidul saking hemisphere. Konstelasi Volans punika sepisanan
  • tlatah Jawa. Kadal punika misuwur kanthi asma èlmiah inggih punika Draco volans Linnaeus, 1758 Kéwan punika sumebar wiwit saking nagara Thailand lan
  • rasi lintang Johann Bayer, sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus lan Musca. Déné rasi lintang sanèsipun
  • kulawarga rasi lintang Johann Bayer, sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Volans Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Déné rasi
  • pratélan ingkang ngêwrat nama - nama lintang ingkang wontên ing rasi lintang Volans Ing ngandhap punika inggih lintang - lintang ingkang wontên ing rasi bintang
  • rasi lintang Mensa inggih punika Dorado, Chamaeleon, Hydrus, Octans lan Volans The Deep Photographic Guide to the Constellations: Mensa Mensa dipunundhuh
  • rasi lintang Johann Bayer, sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans Apus, Grus, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Rasi lintang
  • rasi lintang Johann Bayer, sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Rasi lintang
  • rasi lintang Johann Bayer, sesarangen kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus lan Chamaeleon. Rasi lintang punika
  • ing sak kiteripun Carina inggih punika rasi lintang Vela, Puppis, Pictor, Volans Chamaeleon, Musca lan Centaurus. Carina dipunundhuh tanggal 23 Pebruari
  • rasi lintang Johann Bayer sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Déné rasi lintang
  • rasi lintang Johann Bayer sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans Apus, Pavo, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Rasi lintang