Back

ⓘ Perseus




Perseus
                                     

ⓘ Perseus

Perseus inggih punika satunggaling rasi lintang ingkang alit ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Nama punika medal sasampunipun wonten mitos Yunani kanthi wontenipun tokoh Perseus. Rasi lintang punika inggih kalebet wonten ing 88 rasi lintang modhern ingkang dipundhaptar déning International Astronomical Union. Konstelasi punika ngewrat kathah variabel lintang Algol, lan punika mapan wonten ing udan meteor taunan.

                                     

1. Lintang-lintang

Rasi lintang Perseus gadhah aréa ingkang ambanipun kirang langkung 615 drajat persegi ingkang tigang lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang punika ingkang saé piyambak dipuntingali wonten ing garis lintang ing antawisipun +90° lan-35°, ing jam 9 dalu ing sadangunipun sasi Dhésèmber. Lintang ingkang padhang piyambak wonten ing Persus inggih punika lintang alpha Persei ingkang ugi gadhah nama tradhisional Mirfak siku lan Algenib sisinipun. Mirfak inggih punika super raksasa jene-pethak ingkang mapan wonten ing tebih kirang langkung 590 taun cahya saking bumi. Tingkat padhang lan kinclongipun langkung ping 5.000 tinimbang kagunganipun srengéngé. Beta Persei inggih langkung misuwur kanthi nama tradhisionalipun, Algol, ingkang maujud saking frasa Arab ras al-ghul ingkang tegesipun "sirah raksasa". Algol inggih punika lintang binar spektroskopik wujud elips, ingkang ing kasunyanipun wujud sistem tigang lintang, lan satunggal variabelipun kapanggih wonten ing langit. Tebihipun inggih kirang langung 92.8 taun cahya saking bumi. Zeta Persei inggih punika super raksasa sanèsipun ingkang kalebet kelas B, ingkang tebihipun kirang langkung 980 taun cahya. Lintang punika gadhah padhang ingkang langkung kinclong tinimbang srengéngé langkung ping 105.000. Epsilon Persei, utawi Adidi Australis inggih punika sistem lintang ganda sanèsipun ingkang wernanipun biru, ingkang kalebet kelas B. Adid Australis tabihipun kirang langkung 540 taun cahya saking bumi. Gamma Persei utawi ingkang dipunmangertosi kanthi sebatan Al Fakhir utawi Alpecher lan Seid, inggih punika kalebet sistem lintang ganda sanèsipun, ingkang ngewrat raksasa jene lan lintang pengamping pethak. Lintang punika tebihipun kirang langkung 260 taun cahya. Delta Persei utawi Adid Borealis inggih punika satunggaling raksasa biru ingkang tebihipun 530 taun cahya. Lintang punika gadhah nama tradhisional, Basel, ingkang tegesipun "ingkang paling wantun". IIota Persei, inggih punika lintang ingkang kados srengéngé ingkang papanipun langkung caket kaliyan galaksi Bimasekti, ingkang tebihipun namung 34 taun cahya.

Perseus taksih kalebet kulawarga rasi lintang Perseus, sesarengan kaliyan rasi lintang Cassiopeia, Cepheus, Andromeda, Pegasus, Cetus, Auriga, Lacerta lan Triangulum. Rasi lintang sanèsipun ingkang wonten ing sakitering rasi lintang Perseus inggih punika rasi lintang Cassiopeia, Andromeda, Triangulum, Aries, Taurus, Auriga lan Camelopardalis.

                                     
  • Perseus minangka jeneng kode ndelok atom Soviet sing hipotesis sing, yen nyata, mesthine bakal nglanggar keamanan nasional Amerika Serikat kanthi nyusup
  • Perseus punika garwanipun Andromeda lan kalebet legénda saking Mikene lan Dinasti Perseid. Perseus punika pahlawan Yunani kapisan ingkang saged ngalahaken
  • antara Aries ing sisih kulon lan Gemini ing sisih wétan ing sisih loré ana Perseus lan Auriga, ing sisih kidul - kuloné ana Orion, lan ing sisih kidul - wétan
  • Cassiopeia, Perseus Auriga, Lynx lan Ursa Major. Ridpath 2001, kk. 92 - 93. Lewis, Charlton T. Short, Charles. camelopardalis A Latin Dictionary. Perseus Digital
  • ingkang dipundhaptar déning International Astronomical Union. Rasi lintang Perseus gadhah aréa ingkang ambanipun kirang langkung 1121 drajat persegi ingkang
  • Scott, A Greek - English Lexicon, on Perseus ὄνομα, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek - English Lexicon, on Perseus ποιέω, Henry George Liddell, Robert
  • lintang sanèsipun inggih punika rasi lintang Andromeda ing sisih kidul, Perseus ing sisih kidul radi wétan, lan Cepheus ing sisih lor. Rasi lintang punika
  • Homeric Dictionary, di Perseus Digital Library. Are, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek - English Lexicon, di Perseus Digital Library. Marnamai
  • Lengan Scutum - Crux Lengan Sagitarius Lengan Orion utawa lengan lokal Lengan Perseus Lengan Cygnus utawa lengan njaba Akèh galaksi - galaksi liya ing jagat raya
  • ingkang sami, Filem punika nyariyosaken babagan mitologi Yunani kanthi Perseus minangka tokoh utaminipun. Clash of the Titans dipunarahaken déning Louis
  • satunggal kulawarga saking rasi lintang Perseus sesarengan kaliyan rasi lintang Cassiopeia, Cepheus, Andromeda, Perseus Pegasus, Cetus, Auriga lan Triangulum