Back

ⓘ Hidrokarbon aromatik




                                     

ⓘ Hidrokarbon aromatik

Sawijining hidrokarbon aromatik utawa arena ya iku hidrokarbon kanthi roncèn tunggal lan utawa roncèn gandha ing antarané atom-atom karboné. Konfigurasi 6 atom karbon ing senyawa aromatik ditepungi kanthi cincin benzena. Hidrokarbon aromatik bisa wujud monosiklik utawa pulisiklik.

Sawetara senyawa aromatik kang dudu turunan benzena diarani heteroarena, senyawa-senyawa iki nututi Aturan Hückel. Ing senyawa-senyawa iki, paling ora ana atom karbon siji kang digantèkaké déning atom liyané, kaya ta oksigèn, nitrogen, utawa wlirang. Salah sawijiné tuladha ya iku furan, sawijining senyawa heterosiklin cincin kang nduwèni limang anggota, salah sawijiné oksigèn. Tuladha liyané ya iku piridina, sawijining senyawa heterosiklik cincin kanthi enem anggota, salah sawijiné ya iku nitrogen.

                                     

1. Jinis

Hidrokarbon aromatik pulisiklik

Senyawa aromatik pulisiklik uga ditepungi kanthi aran senyawa aromatik polinuklir utawa cincin kapadhu. Ciri senyawa aromatik pulisiklik ya iku anané cincin-cincin aromatik kang nggunakaké atom-atom karbon tartamtu kanthi bebarengan, utawa loro utawa luwih cincin benzena kang didadèkaké siji. Hidrokarbon aromatik pulisiklik lan akèh saka turunané padatan nduwèni wangun padhet.

                                     

2. Réaksi arena

Arena wujud réaktan ing akèh reaksi organik.

Substitusi aromatik

Ing substitusi aromatik, 1 substituen ing cincin arena ya iku substitusi aromatik elektrofilik reagen aktifé elektrofil lan substitusi aromatik nukleofilik reagené nukleofil. Ing substitusi aromatik radikal-nukleofilik, reagen aktifé wujud radikal. Salah sawiji tuladhané ya iku nitrasi saka asem salisilat

Réaksi panggandhèngan

Ing réaksi penggandhèngan, logam bakal ngatalisasi panggandhèngan ing antarané 2 fragmèn radikal formal. Kasil kang padatan éntuk saka réaksi panggandhèngan ya iku pambentukan reroncèn karbon-karbon anyar, kaya ta alkilarena, vinil arena, biraril, roncèn karbon-nitrogen anilina utawa roncèn karbon-oksigèn anyar. Tuladhané ya iku arilasi saka perfluorobenzena:

                                     

3. Pranala njaba

  • Carcinogenic FAC list in Portable Document Format.
  • Oregon State University Superfund Research Center focused on new technologies and emerging health risks of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons PAHs
  • Abiogenic Gas Debate 11:2002 EXPLORER
  • National Pollutant Inventory: Polycyclic Aromatic Hydrocarbon Fact Sheet
  • Database of PAH structures
  • ATSDR - Toxicity of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons PAHs U.S. Department of Health and Human Services
  • LIST of PAH.
  • Toxicological profiles of PAH.
  • Astrobiology magazine Aromatic World An interview with Professor Pascale Ehrenfreund on PAH origin of life. Accessed June 2006
  • Understanding Polycyclic Aromatic Hydrocarbons NASA Spitzer Space Telescope
  • Fused Ring and Bridged Fused Ring Nomenclature
                                     
  • Hidrokarbon alisiklik, yaiku senyawa hidrokarbon kang duwé ranté karbon tertutup. Tuladhané yaiku siklopropana lan siklobutana. Hidrokarbon aromatik
  • tembaga, quinon, heterosiklik kaliyan non - selektif fungisida hidrokarbon aromatik anti - oomycota, oxathiin, organofosfat, fungisida ingkang ngalang - alangi
  • Asetilena Jeneng sistematis: etuna iku siji hidrokarbon kang kagolong ing alkuna, mawa rumus C2H2. Asetilena wujud alkuna kang paling prasaja, amarga
  • limrahipun dipuntemuaken ing hidrokarbon alifatik lan boten dipuntemtuaken ing hidrokarbon aromatik Hidrokarbon aromatik gadhah rapatan èlèktron inggal
  • senyawa hidrokarbon lan senyawa nonhidrokabon. Senyawa hidrokarbon kang tinemu ing bahan bakar diesel ya iku: parafinik, naftenik, olefin lan aromatik anata