Back

ⓘ Jeon




Jeon
                                     

ⓘ Jeon

Jeon, buchimgae, jijimgae, utawi jijim punika sebatan kanggé sadaya dadar glepung terigu wonten ing dhaharan Koréa. Wonten ing istilah kuliner astana Koréa, dhaharan punika dipunsebat jeonyueo utawi jeonyuhwa. Adonanipun dipundamel saking campuran glepung lan toya. Isinipun punika wujud daging pitik, daging sapi, dhaharan segara utawi janganan. Bibar dipunudhak kaliyan isinipun lajeng dipungoreng kanthi ngginakaken sakedhik lisah utawi lenga wijèn.

Jeon padatanipun dipunsajekaken minangka banchan, sajian pambuka, utawi anju sajian nalika ngunjuk unjukan mawi alkohol. Kajawi punika, jeon kalebet dhaharan ingkang wigatos kanggé jesasang méja upacara kanggé jesa, pengetan dinten séda lan janchi hangul:잔치, festival. Jeon ingkang dipunsajekaken kanggé jesa punika dipunwastani gannap hangul:간납, hanja: 干納 utawi 肝納 utawi gannam hangul:간남, hanja:肝南. Isinipun punika wujud ati sapi, ulam, janganan lan godhong bawang. Satunggaling jinis jeon ingkang raosipun legi kados panekuk inggih punika hwajeon jeon campur kembang. Wonten ing Koréa Kidul, variasi jeon ingkang kondhang inggih punika bindaetteok jeon kacang ijo, lan pajeon jeon godhong bawang, lan kimchijeon jeon kimchi.

                                     

1. Variasi isi

Jeon dipunparingi nama adhedhsarar bahan isi, tuladhanipun kimchijeon ateges jeon kanthi isi kimchi.

Janganan

  • Yeongeun jeon 연근전: isi uwi seroja
  • Dubu jeon 두부전: isi tahu
  • Hobak jeon 호박전: isi labu parang
  • Gochu jeon 고추전: isi lombok
  • Pajeon 파전: isi godhonh bawang
  • Kimchi jeon 김치전: isi kimchi

Kembang

  • Hwajeon: Kembang ingkang saged dipundhahar kados azalea lan mawar
                                     

1.1. Variasi isi Dhaharan laut

  • Daeha jeon 대하전 大蝦煎 utawi saewoo jeon 새우전: isi urang
  • Mineo jeon 민어전 民魚煎: isi ulam Nibea imbricata jinising ulam tigawaja
  • Gul jeon 굴전: isi tiram
  • Daegu jeon 대구전 大口煎: isi ulam cod
  • Saengseon jeon 생선전 生鮮煎: jeon ingkang saged dipundamel saking manéka jinis ulam mliginipun ulam mawi daging warni putih. Jeon saking dhaharan segara dipunwastani haemul jeon 해물전 海物煎 ingkang kapérang saking jeon kerang paeryu, jeon urang, lan jeon gurita.
                                     

1.2. Variasi isi Janganan

  • Yeongeun jeon 연근전: isi uwi seroja
  • Dubu jeon 두부전: isi tahu
  • Hobak jeon 호박전: isi labu parang
  • Gochu jeon 고추전: isi lombok
  • Pajeon 파전: isi godhonh bawang
  • Kimchi jeon 김치전: isi kimchi
                                     

1.3. Variasi isi Kembang

  • Hwajeon: Kembang ingkang saged dipundhahar kados azalea lan mawar
                                     

2. Cathetan suku

  • " ing basa Koréa. Empas/ encykorea. CS1 dandani: Basa ora kaweruhan link
  • amychae. "정월초하루, 설날음식 소개" ing basa Korean. wa21.co.kr. CS1 dandani: Basa ora kaweruhan link