Back

ⓘ Cithakan



                                               

Témpé

Témpé iku panganan kang digawé saka kacang kedhelé jaralan difermentasi. Fèrmèntasi témpé nganggo kapang rhizopus. Témpé iku jaré ciptanané wong Jawa. Témpé sugih mawa serat, kalsium, vitamin B lan dat wesi. Béda karo tahu, témpé rasané rada kecut. Témpé akèh dikonsumsi ing Tanah Jawa, nanging saiki wis disenengi ora mung saubenging Indonésia nanging uga sadonya. Mliginé kaum végétarian seneng marang témpé minangka gantiné daging.

                                               

Semprong

Kuwe semprong, gulung endhog Asia, sapit, sepit, kuwe Walanda, utawa kapit, yaiku nyamikan wafer tradhisional Indonesia digawe nganggo adonan endhog nganggo cithakan wesi sing dipanasake ing dhuwur kompor areng. Umume ditemokake ing Indonesia, Malaysia, Singapura lan Brunei. Saben cithakan nduweni rong piring sing ditempelake kanthi kenceng lan dipasang ing gagang dawa kanggo diolah-olah ing kompor areng. Cithakan kasebut rata, bergelombang utawa kaukir karo motif kewan kayata iwak, pitik jago, lan keyong sing wujude apik lan dekoratif.

                                               

Sèng

Sèng iku unsur kimia kanthi lambang kimia Zn, nomer atom 30, lan massa atom relatif 65.39. Sèng ora ana ing alam bébas, nanging sajeroning wangun kaiket. Mineral kang ngandhut sèng ing alam bébas antarané kalamin, franklinit, smithsonit, willenit lan zinkit. Sajeroning indhustri zink duwé peran wigati: nglapisi wesi utawa waja kanggo nyegah prosès tèyèng dipigunakaké kanggo bahan bateré zink sajeroning wangun oksida kanggo indhustri kosmetik, plastik, karèt, sabun, pigmen sajeroning cèt lan mangsi zink lan alinasené kanggo cithakan logam, panyepuhan listrik lan metalurgi bubuk zink sajeron ...

                                               

Siti Nurbaya

Siti Nurbaya. Kasih tak sampai, punika satunggiling novèl, ingkang dipunanggit déning Marah Rusli, sastrawan klairan Padang, Sumatra Barat, sastrawan Indonesia angkatan Balai Pustaka. Kaloka kanthi karya Siti Nurbaya punika, ingkang wiwitan dipunterbitaken ing taun 1922. Marah Rusli misuwur ngantos sapriki. Siti Nurbaya sampun dados legendha, wanita ingkang dipunpeksa krama déning tiyang sepuhipun, pikantuk priyantun ingkang boten dipuntresnani. Cithakan angka 38 taun 2003 ISBN 979-407-167-6 Cithakan wiwitan taun 1922

                                               

Alfred E. Goodey

Alfred Edward Goodey inggih punika satunggaling kolèktor lukisan, cithakan lan foto mliginipun ingkang wonten gegayutanipun kaliyan laladan kutha Midlands Derby.

                                               

Kuwé mangkok

Kué Mangkok inggih punika salah satunggaling dhedhaharan tradhisional ingkang kadamel saking glepung beras. Dipunwastani kué mangkok amargi wujudipun kué ingkang mekrok kados mangkok. Kué mangkok ingkang kalebet jajanan pasar punika dipunbiwarakaken kaping pisan déning imigran saking Tiongkok sisih kidul. Déné bahan dhasar kanggé damel kué mangkok inggih punika glepung beras ingkang dipuncampur kaliyan glepung terigu, tapé saking téla, gendhis, lan sapanunggalanipun.

                                               

Wafel

Wafel ya iku sajinising panganan kue. Panganan iki nduwé ciri khas dimasak nganggo piranti kang diarani wesi wafel. Wesi wafel iki gunané kanggo nyithak wafel. Ing basa Inggris, kue wafel lumrahé diarani waffle. Saliyané iku, wesi wafel uga duwé motif kang gunané kanggo nggawé wujud kang khas lan kena dititêni. Ana akèh variasi miturut jinis lan wujud wesi wafel. Variasi iki gumantung saka wesi lan resep kang dianggo. Wafel dadi panganan kang disenengi meh kabéh wong ing donya mligi ing Bèlgi lan Amérikah Sarékat. Wafel lumrahé dihidangké karo topping. Topping utawa hiyasan ing sandhuwuré ...

                                               

Guwa Péttakéré

Guwa Péttakéré iku sawijining guwa ana ing Kacamatan Bantimurung, Sulawèsi Kidul, Indhonésiya. Jeroning guwa iki ana cecitra saka mangsa prasajarah.

                                               

Wickiana

Wickiana karya Johann Jakob Wick saka Zürich iku kolèksi lembaran single-leaf broadsheet kang kasusun ing 24 jilid watara taun 1560 nganti 1587. Karya iki minangka sumber wigati ing mangsa réformasi protèstan ing Swis. Wick urip ing Zürich kang dikuwasani déning Heinrich Bullinger, penerus saka Huldrych Zwingli. Wick nyinaoni téologi ing Tübingen, lan dadi pastur ing Witikon, ing rumah sakit kutha lan ing Predigerkirche. Sawisé iku Wick dadi pendita canon lan archdeacon kaloro ing Grossmünster. Karya Wick dikolèksi ing kapustakan kuil Grossmünster sawisé Wick séda ing taun 1588. Karya mau ...

                                               

Hikayat Abdullah

Hikayat Abdullah iku sawijining otobiografi kang kagolong istiméwa sajeroning khazanah Sastra Melayu. Karya sastra iki ditulis ing tengahing abad kaping-19. Abdullah kang jeneng jangkepé Abdullah bin Abdulkadir Munsyi iku saka kulawarga kang sugih kawruh, katurunan Arab, saka Yaman. Leluhuré ya iku guru agama lan guru basa Arab kang manggon ing India Kidul, banjur krama karo wong Tamil. Sabanjuré pindhah menyang Malaka. Abdullah dhéwé lair lan mangon ing Malaka. Garwané uga katurunan Tamil. Bapaké Abdullah iku dadi narasumber William Marsden, nimpuna basa Melayu saka Britania Raya lan panu ...

                                               

Hud-hud Eurasia

Hud-hud Eurasia atawa Hudhud Eurasia yaiku salah sawiji spesies manuk kang dilindungi, kalebu Genus Upupa utawi manuk hud-hud. Spesies puniki digawé saka Carolus Linnaeus ning taun 1758. Manuk hud-hud duwe ciri khas yaiku cucuk bengkok lan ana jambul ning endhase.

                                               

Johann Anton Wilhelm von Carstenn

Johann Anton Wilhelm von Carstenn-Lichterfelde iku sawijining sodagar, pangusaha lan désainer kutha kang asalé saka Jerman.

                                               

Kembang imitasi

Kembang imitasi iku kembang sing digawé déning manungsa kanggo paèsan omah utawa bisnis. Kadhangkala kembang imitasi digawé kanggo doning ngèlmu kawruh. Bahan material sing ditrapaké kanggo nggawé kembang imitasi antarané kain linen sing dicèt lan sungu kéwan sing diserut tipis ing Mesir, emas lan pirak ing Roma Kuna, kertas pari ing Tiongkok, pompongan uler sutra ing Italia, wulu manuk sing dicèt ing Amérika Kidul, lan lilin sarta kulit kerang. Sing kalebu tèhnik modèren iku sabun inukir, jaringan nilon sadhuwuring rangka kawat, lemah lempung lan plastik. Ing Indonésia lan mligi ing Pulo ...

                                               

Ètnografi

Etnografi inggih punika strategi panelitian èlmiah ingkang sok diginakaken ing èlmu sosial, kaya ta antropologi sarta èlmu sosiologi, uga dikenal kondhang dadi péranganing èlmu sajarah ingkang nyinaoni babagab masarakat, kelompok ètnis lan formasi ètnis sanèsipun, etnogenesis, komposisi, perpindahan papan tinggal, karakteristik kesejahteraan sosial, uga budaya material kaliyan spiritual Etnografi kèrép diterapaké kanggo ngumpulna data empiris kang temané masarakat lan budaya manungsa. Pangumpulan data racaké di jupuk saka pangamatan partisipan, wawancara, kuesioner, dll. Ilmu iki duwé tuju ...

                                               

Jipang, Cepu, Blora

Nalika jaman Kasultanan Demak tlatah Jipang dibawahi Adipati Arya Penangsang utawa dikenal minangka Arya Jipang, murid kinasihé Sunan Kudus. Kanthi wisik saka Sunan Kudus, Arya Penangsang merjaya Sunan Prawata amarga bapaké diperjaya déning Sunan Prawata.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →